30.7.17

Τα επόμενα βήματα είναι για την κοινωνία...

http://avgi.gr/documents/10179/8323580/4%CE%B1.jpg/e957378b-b9f0-4715-8491-30640b18fa02?t=1501423980324&imageThumbnail=3Μέσα από πολλές δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κερδίσει μια σειρά από “στοιχήματα” και πλέον εισέρχεται σε...
μια φάση σχεδιασμού για τον επόμενο ένα χρόνο με βασικό στόχο την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια. Πλέον, είναι σαφές ότι το σενάριο της αριστερής παρένθεσης δεν ευοδώθηκε και η καταστροφολογία που καλλιεργεί συνεχώς η Ν.Δ. έχει ακυρωθεί στην πράξη, ενώ δεν έχει βρει ευήκοα ώτα ούτε εντός ούτε εκτός της Ελλάδας. Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση έχει ένα, διπλό σκοπό: Από τη μία να ολοκληρώσει επιτυχημένα την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και από την άλλη να στήσει παράλληλα κοινωνικό κράτος, ενισχύοντας πρώτα από όλους τους αδυνάμους. Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να διαβεί με ασφάλεια τον καθαρό διάδρομο διεξόδου που ανοίξαμε. Διεξόδου από τη ζοφερή περίοδο των Μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης και από τη θλιβερή για τη χώρα και τον λαό μας περιπέτεια των Μνημονίων».

Τα επόμενα βήματα

Σε αυτή τη φάση ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη στη διαδικασία σχεδιασμού των επόμενων βημάτων. Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε και μαζί της έφερε μια πρώτη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για την οποία υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως θα υπάρξει συνέχεια, ενώ η Ελλάδα εξήλθε επιτέλους της επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα. Φυσικά, ορόσημο για μια επανεκκίνηση αυτού του ζητήματος αποτελούν οι εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως και παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη προμηνύεται, καθώς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίων έπειτα από οκτώ δύσκολα χρόνια για την πλειονότητα των πολιτών της.

Καλή η έξοδος

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι στόχοι, όπως νέες δοκιμαστικές έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές μετά το πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα. Είναι γεγονός ότι η τελευταία απεύθυνση της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από επιτυχία όχι μόνο επειδή το επιτόκιο ήταν μικρότερο από εκείνο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του 2014, αλλά και επειδή η πλειονότητα των επενδυτών που συμμετείχαν ήταν... κανονικοί και όχι κερδοσκοπικά funds. Ειδικότερα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95%, αντίστοιχα.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι από τις 200 και πλέον επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειονότητα αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, η παραπάνω κίνηση θα πρέπει να ακολουθηθεί από ανάλογη συνέχεια και να υπάρξει νέα, δεύτερη επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η δεύτερη έξοδος επί Σαμαρά είχε στεφθεί από απόλυτη αποτυχία, καθώς η Ελλάδα είχε «βγει» ζητώντας 3 δισ. και έλαβε μόνο 1,5 δισ.!

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από την παγκόσμια οικονομία. Μόνο συγκυριακή δεν είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's και η προοπτική αναβάθμισης από τη Standards & Poor's.

Ενθαρρυντικοί "δείκτες" για τους πολίτες

Το πιο θετικό όμως είναι ότι όλα τα παραπάνω δομούνται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν και κάποια, μικρά ακόμη, αλλά μετρήσιμα σημάδια υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και κάποιων στρωμάτων. Για παράδειγμα, είναι «καλή είδηση» το γεγονός ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 255.900 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Ή ότι από το δυσθεώρητο 27,2% του Απριλίου του 2014, η ανεργία σήμερα έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ήδη έχει καταγραφεί ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 της τάξης του 0,4%, ενώ οι προβλέψεις αναλυτών αναφέρουν ότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα «κλείσει» κοντά στο 2%. Επίσης, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 19,5% περίπου το α’ πεντάμηνο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε τρέχουσες τιμές 19% στο α’ τετράμηνο, ενώ, αν συμπεριλάβει κανείς και τις εκτιμήσεις πως ο τουρισμός θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια για τη χώρα μας φέτος, τότε συνεπάγεται ότι δημιουργούνται καλές συνθήκες για το επόμενο διάστημα.

Βήμα άρσης των capital controls

Ακόμη ένα βήμα προς τη χαλάρωση στα capital controls φαίνεται, θα γίνει πράξη τις ερχόμενες μέρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο επιχειρήσεις και όχι φυσικά πρόσωπα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα “χέρια” του την εισήγηση της ΤτΕ και αναμένεται να καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, ούτως ώστε αυτή η απόφαση να δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην “Α” πως η απόφαση θα πάρει την άγουσα για την εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με την επικείμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές, οι τροποποιήσεις στους περιορισμούς θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια για την εκτέλεση εισαγωγών. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ταχύτητα χαλάρωσης των περιορισμών θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την αποκατάσταση της πρόσβασης του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, την επιστροφή των καταθέσεων και την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Τέλος, ο οριστική άρση τους αναμένεται να ακολουθήσει την επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: