14.7.17

Ψωμί κι αλάτι...

Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν«Κι αν είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, περασμένα ξεχασμένα». Αυτό μοιάζει να είναι το γενικό νόημα της χθεσινής συνάντησης Τραμπ - Μακρόν στο Παρίσι, όπου ο...
Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη προσκεκλημένος του Γάλλου ομολόγου του.

Οι δυο τους θα τιμήσουν την 100ή επέτειο από τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόμιο Πόλεμο και τη σημερινή εθνική γιορτή της Γαλλίας, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι δύο πρόεδροι «επέδειξαν τη συμφωνία τους», όπως σχολίαζε χθες η Le Monde μετά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου.

Ο μεν Εμανουέλ Μακρόν έκανε επίδειξη διπλωματικής ισχύος συναντώντας τον πρόεδρο της αμερικανικής υπερδύναμης αμέσως μετά το ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο δε Τραμπ διαψεύδει την υποτιθέμενη διεθνή απομόνωση στην οποία είχε βρεθεί μία εβδομάδα νωρίτερα στο G20 στο Αμβούργο.

«Το Παρίσι θα είναι μια χαρά. Τώρα έχει έναν ικανό και σκληρό πρόεδρο» είπε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, ανασκευάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του όπως «το Παρίσι δεν είναι πια η ασφαλής πόλη που ήταν κάποτε. Η Γαλλία δεν είναι πια Γαλλία». Χώρια τη στήριξή του στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν πριν από τις γαλλικές εκλογές.

Εγινε της χειραψίας

Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press, για να μη μείνουμε ανενημέρωτοι, φρόντισε να διακινήσει σε όλο τον κόσμο τη φωτογραφία με τις γόβες των προεδρικών κυριώνΤο αμερικανικό πρακτορείο Associated Press, για να μη μείνουμε ανενημέρωτοι, φρόντισε να διακινήσει σε όλο τον κόσμο τη φωτογραφία με τις γόβες των προεδρικών κυριών 

Χθες οι χειραψίες ήταν κανονικές και «εγκάρδιες», εντελώς διαφορετικές από εκείνη τη χειραψία «με το ζόρι» στην οποία τον είχε εξαναγκάσει ο Μακρόν τον Μάιο στης Βρυξέλλες και η οποία είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.

Οσο για την επίσκεψη στο Μνημείο των Πεσόντων, μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Μακρόν στο Facebook και την παρακολούθησαν πάνω από 400.000 άτομα.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου την «ισχυρή σχέση» μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού. «Είμαστε οι εκπρόσωποι δύο χωρών που συνδέονταν ανέκαθεν κι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση, στην οποία παραμένω δεσμευμένος επειδή είναι σημαντική για τις δύο χώρες μας».

Ο Αμερικανός ομόλογός του έκανε λόγο για «αδιάρρηκτο» δεσμό με τη Γαλλία. Παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν «κατά καιρούς διαφωνίες», αυτές όμως δεν είναι ικανές να διαταράξουν μια φιλία που χρονολογείται από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι «σέβεται την απόφαση» του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος παραμένει «δεσμευμένος» σε αυτή τη συνθήκη. Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό ως προς την αναθεώρηση της στάσης του.

Χρησμός για το κλίμα

«Κάτι θα μπορούσε να γίνει με τη συμφωνία του Παρισιού. Θα δούμε» είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Αλλά και να μη γίνει», πρόσθεσε, «θα είμαστε εντάξει».

Εξάλλου και να μην τα βρουν στο κλίμα, η Γαλλία του Μακρόν και οι ΗΠΑ του Τραμπ συμφωνούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο «δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο», το οποίο ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν από κοινού.

Αλλά και στο πρόβλημα της Συρίας παρουσιάστηκε σύμπνοια. «Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο» είπε ο Μακρόν.

Τόνισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον «την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Ασαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας» στις συζητήσεις για τη Συρία. «Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ» είπε.

Η «αναζωογονημένη» γαλλο-αμερικανική φιλία επισφραγίστηκε εν συνεχεία στο πολυτελές ρεστοράν «Ζιλ Βερν» στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Αϊφελ.

Λίγο πιο μακριά, στην Πλατεία της Δημοκρατίας, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε μια «ζώνη χωρίς Τραμπ» για να διαμαρτυρηθούν για τις «αντιμεταναστευτικές, σεξιστικές, ισλαμοφοβικές και ρατσιστικές» θέσεις του Αμερικανού προέδρου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: