24.7.17

Πρόεδρος ΣτΕ: Η δικαιοσύνη απαιτεί σεβασμό του θεσμικού της ρόλου...

«Η δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του ειδικού της θεσμικού ρόλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου σε...
παρέμβασή του με αφορμή την κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές. 

Όπως είπε, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσης των τριών εξουσιών της πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιοριζονται αυστηρά και μόνο στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το Σύνταγμα. 

Ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για ιδιαίτερα σοβαρή θεσμική κρίση και θλιβερή αντιπαράθεση, που αν συνεχιστεί μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και ζήτησε να επιδειχθεί η δέουσα αυτοσυγκράτηση. 

Ακόμη, τόνισε ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν νόμο το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και πρόσθεσε ότι η συμμόρφωση στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι υποχρεωτική. 

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε ότι η δικαιοσύνη «δεν διεκδικεί το αλάθητο των αποφάσεών της, επιδιώκει την καλοπροαίρετη επιστημονική κριτική των αποφάσεών της, η οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα στη διαρκή βελτίωσή της». 

«Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, η εποχή της επικράτησης του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους σε σημείο που η δημοκρατία κινδυνεύει»...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: