29.7.17

«Ξένοι επενδυτές θεωρούν καταστροφή μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες»...

Δημήτρης ΠαπαδημητρίουΗ πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές «δεν πρέπει να προκαλεί ευφορία, αλλά αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας» επισημαίνει ο...
Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποδίδοντας στη Ν.Δ. ότι συγκρίνει «λεμόνια με πορτοκάλια».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζει, παράλληλα, «εφικτό και χρήσιμο, αν και όχι αναγκαίο» τον στόχο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ θεωρεί εσφαλμένες τις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για την έξοδο στις αγορές.

Υπογραμμίζει ότι ξένοι επενδυτές, σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζουν «καταστροφική μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» και εκτιμά πως μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της παραγωγής στην Ελλάδα φέρει η Ευρώπη.

Ξεκαθαρίζει, δε, πως «οι δυσκολίες και τα προβλήματα προσαρμογής δεν τελείωσαν», ενώ για το κλίμα μετά τις γερμανικές εκλογές σημειώνει ότι πρέπει «με συγκρατημένη αισιοδοξία να κρατάμε μικρό καλάθι».

• Συμμερίζεστε την άποψη πως η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία»; Η αντιπολίτευση συγκρίνει τα επιτόκια με αυτά άλλων χωρών και μιλά για «τρία χαμένα χρόνια»...

Πιστεύω πως στη ζωή όλα είναι σχετικά, συνεπώς δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τον όρο «απόλυτη». Ομως επιτυχία αναμφισβήτητα είναι, όχι μόνο γιατί πετύχαμε καλύτερο επιτόκιο από αυτό του 2014, αλλά και γιατί κάναμε το πρώτο βήμα χωρίς δεκανίκια ύστερα από καιρό, συγκεντρώνοντας τη διεθνή αναγνώριση αγορών και θεσμών.

Ενδειξη επιστροφής στο μονοπάτι οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και σταδιακής μείωσης των επιτοκίων για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για γεγονός τόσο συμβολικής όσο και πραγματικής αναπτυξιακής σημασίας που δεν πρέπει να προκαλεί ευφορία, αλλά αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για εξιτήριο από την επιτροπεία των θεσμών, καθώς 1,6 δισ. κεφάλαια του ομολόγου αξιοποιήθηκαν στην ανταλλαγή μέρους του ομολόγου των 4 δισ. λήξης 2019, γεγονός που μειώνει τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και συνεπώς απομακρύνει τον κίνδυνο νέου δανεισμού από τους θεσμούς και την επιβολή νέου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση και το αφήγημα των «τριών χαμένων χρόνων», να θυμίσω πως δεν υπάρχει άλλη υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή οικονομία σαν την ελληνική, οπότε δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις με τα επιτόκια άλλων χωρών, γιατί θα είναι σαν να συγκρίνουμε λεμόνια με πορτοκάλια. Εξάλλου, η ιστορία δείχνει πως τίποτα δεν πάει χαμένο, γιατί και από τα λάθη μαθαίνουμε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: