24.7.17

Ανησυχία στη Μόρια μετά τα επεισόδια...

Στιγμιότυπο από την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας
Νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση της Μόριας προετοιμάζουν οι κάτοικοι του χωριού που συνορεύει με το Κέντρο Υποδοχής και...
Ταυτοποίησης του νησιού της Λέσβου.

Περίπου έναν χρόνο μετά την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε επισκιαστεί από την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων, στον απόηχο των επεισοδίων του τελευταίου διαστήματος, οι κάτοικοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη το πρωί, με αφετηρία την Επάνω Σκάλα και τερματισμό τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα επεισόδια που συνέβησαν εις διπλούν την προηγούμενη εβδομάδα έφεραν εκ νέου αναστάτωση στο χωριό, με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νίκο Τρακέλλη να επαναφέρει στον δημόσιο λόγο ξενοφοβικά και ρατσιστικά επιχειρήματα για να στηρίξει το δίκαιο κατά τα άλλα αίτημα αποσυμφόρησης του Κέντρου.

Εθεσε θέμα υγιεινής

«Δεν γίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση για τους πρόσφυγες και να χειροτερεύει για μας. Εσείς, αν είχατε παιδί, θα το πηγαίνατε στο πάρκο μας όπου κάθονται κι αυτοί; Εχουν διαλύσει δηλαδή τα πάντα», δήλωσε στην εφημερίδα «Εμπρός», θέτοντας και θέμα δημόσιας υγιεινής μια και όπως λέει τα χωράφια γύρω από το στρατόπεδο έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης από τα λύματα που τρέχουν ανεξέλεγκτα μέσα από το Κέντρο.

Παράλληλα ο ίδιος θέτει και ζήτημα νέων αποζημιώσεων, αφού όπως λέει τα 168.000 ευρώ που εγκρίθηκαν και πρόκειται να μοιραστούν σύντομα αφορούν παλαιότερες ζημιές και όχι όσες συνέβησαν τον τελευταίο καιρό.

Στο μεταξύ σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τα επεισόδια στη Μόρια, φαίνονται σκηνές υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Εκεί διακρίνονται ομάδες αστυνομικών να ακινητοποιούν μεμονωμένους πρόσφυγες εντός του οικισμού και να τους χτυπούν ανελέητα πριν τους συλλάβουν.

Τραυματίες από δακρυγόνα

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες που χτυπήθηκαν από ευθείες βολές δακρυγόνων, χωρίς ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές να έχουν επιβεβαιωθεί από κάπου αλλού.

Στη σκιά όλων αυτών, ελεύθεροι είναι από την Παρασκευή δύο από τους τέσσερις απεργούς πείνας του Προαναχωρησιακού.

Πρόκειται για τον Ιρανό Αμίρ Αμπάι, που ελευθερώθηκε μετά από 25 ημέρες αποχής από το φαγητό, και άλλον έναν συριακής καταγωγής, ενώ στη φυλακή παραμένουν οι κουρδικής καταγωγής πρόσφυγες Hussein Κozhing και Bahrooz Arash, που συνεχίζουν την απεργία υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή τους στην Τουρκία θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Μαζί τους, πάντα στην πλατεία Σαπφούς, συνεχίζει και ο Αράς Αμπάι, αδελφός του Αμίρ, καλώντας ακτιβιστές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία υπέρ της απελευθέρωσής τους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: