24.7.17

Κλίμα πολέμου για την Δικαιοσύνη...


Διαστάσεις ανοιχτού πολέμου παίρνει η μάχη της Δικαιοσύνης με ευθεία εμπλοκή πλέον του ίδιου του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, αλλά και με ένα...
ασυνήθιστα οξύ μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Οι δύο παρεμβάσεις ήρθαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την αντιπαράθεση που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (η οποία παρομοίασε παρομοίαζε την κυβέρνηση και όσους κρίνουν τις αποφάσεις της με τον Ερντογάν και την πολωνική κυβέρνηση) και η επακόλουθη απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με αιχμές για σύμπλευση ορισμένων κύκλων της Δικαιοσύνης με τη ΝΔ.

Στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε λόγο για συστηματική επιχείρηση «να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» προσθέτοντας ότι η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σκιάζεται από «παντελώς αδικαιολόγητες» και «απρόκλητες» επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης.

Ο Νίκος Σακελλαρίου, πάντως, προσπάθησε να στείλει και μήνυμα εκτόνωσης της έντασης λέγοντας: «Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προβλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στη θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή». «Η δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου».

Της παρέμβασης Σακελλαρίου είχε προηγηθεί η δημόσια διαφοροποίηση πέντε μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από την χθεσινή οξεία ανακοίνωση του συνδικαλιστικού τους φορέα, γεγονός που καταδεικνύει τον διχασμό που υπάρχει και εντός του δικαστικού χώρου. Το προεδρείο της Ένωσης ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους. 

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την ανακοίνωση της Ενωσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, γράφοντας στο twitter: «Ανακοινώσεις σαν την τελευταία της Ένωσης Δικαστών μοναχά καταρρακώνουν το κύρος της». Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι αξιολογήσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι υπεράνω κριτικής».

Ανάλογα ήταν τα σχόλια και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ορισμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης επέλεξαν τον ρόλο του συνηγόρου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Παρ' όλα αυτά, συμπληρώνει ο κ. Τζανακόπουλος, «το δικαστικό σώμα δεν αποτελείται μονάχα από συνοδοιπόρους της Ν.Δ. και των κ. Μητσοτάκη και Αθανασίου, αλλά και από δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και τους όρκους τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να συντηρήσει από την πλευρά του, και να κλιμακώσει, την γραμμή της έντασης. Ενδεικτικό είναι το σημερινό μήνυμα του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο οποίο μιλά για «απροκάλυπτη υπονόμευση των θεσμών».

«43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση», αναφέρει μεταξύ άλλων, «οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα». «Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης. Μια κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της. Αλλά, η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: