24.7.17

«Βουτιά» της δημοτικότητας του Μακρόν...

Εμανουέλ ΜακρόνΣημαντική πτώση παρουσίασε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσα σε ένα μήνα είδε τα...
σχετικά ποσοστά να μειώνονται κατά 10 πόντους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για την Le Journal du Dimanche.

Τον Ιούλιο το 54% των πολιτών να δηλώνουν ικανοποιημένοι, ένα ποσοστό μειωμένο κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «μάλλον ικανοποιημένο» (από ένα 54% τον Ιούνιο) και το 7% «πολύ ικανοποιημένο» (από 10% τον Ιούνιο), όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας.

Παράλληλα, το σύνολο των δυσαρεστημένων αυξήθηκε από το 35% τον Ιούνιο στο 43% τον Ιούλιο, αν συνυπολογιστούν οι «πολύ δυσαρεστημένοι» (15% τον Ιούλιο, από 12% τον Ιούνιο) και οι «μάλλον δυσαρεστημένοι» (από 23% στο 28%). Το 3% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε γνώμη, από το 1% τον περασμένο μήνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση για νέο πρόεδρο από το 1995 και τη δημοσκοπική βουτιά του νεοκλεγέντα τότε Ζακ Σιράκ.

Η έρευνα καταγράφει πτώση και για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, που για το ίδιο διάστημα είδε το ποσοστό του να πέφτει από το 64% στο 56% (-8%).

Για τον Φιλίπ, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (από 59% έναν μήνα νωρίτερα) και το 4% «πολύ ικανοποιημένο» (-1%). Το 27% του δείγματος δήλωσε «μάλλον δυσαρεστημένο» (+3%) και το 10% «πολύ δυσαρεστημένο» (+2%). Το ποσοστό όσων δεν απάντησαν αυξήθηκε από το 4% στο 7%.

Η δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία περίοδο που ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης εξαιτίας του αυταρχικού και σκληρού τρόπου με τον οποίο θέλησε να επιβάλει δραστικές οικονομικές περικοπές στο Δημόσιο για να επιτευχθεί η προτεραιότητα της μείωσης του υπέρογκου χρέους της χώρας με μέτρα λιτότητας. 

Ακόμη, ο 39χρονος ηγέτης έχει υποστηρίξει ένα αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για τη σύσφιγξη των νόμων περί ασφάλειας της Γαλλίας που περιλαμβάνει μέτρα τα οποία οι οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει ως δρακόντεια.

Η έρευνα του Ifop έγινε από τη 17η ως την 22α Ιουλίου σε δείγμα 1.947 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού, 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων μέσω Διαδικτύου και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: