30.7.17

Η ώρα της... πληρωμής για τους φορολογούμενους...

Πρεμιέρα τη Δευτέρα με την καταβολή της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος...

Αρχίζει ο «μαραθώνιος» της πληρωμής φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς τη Δευτέρα καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και...
τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, αφού η πέμπτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2018.

Πιο αναλυτικά, έως τη Δευτέρα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι των οποίων το εκκαθαριστικό βγήκε χρεωστικό θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση (από τις συνολικά τρεις) του φετινού φόρου εισοδήματος. Καθώς το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι πολλοί που έχουν να πληρώσουν μικρά ποσά ως φόρο θα τα καταβάλλουν εφάπαξ και όχι σε τρεις δόσεις, το ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί ότι θα εισπράξει, από το φόρο εισοδήματος μόνο, τον Ιούλιο 1,5 δισ. ευρώ.

Για όσους αμελήσουν τις οφειλές τους θα χρεωθούν προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην Εφορία κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών.

Οσον αφορά στους αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αν το εκκαθαριστικό τους εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει σε δύο δόσεις, (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) και αν καθυστερήσει περαιτέρω, σε μια δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος και για τα νομικά πρόσωπα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λήγει, επίσης, η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ β' τριμήνου από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το «καυτό» ημερολόγιο για τους φορολογούμενους

Οι φόροι που θα πρέπει να πληρωθούν από τη Δευτέρα είναι οι εξής:

31 Ιουλίου: πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
31 Ιουλίου: δηλώσεις ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2017
29 Σεπτεμβρίου: δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος
29 Σεπτεμβρίου: πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ
31 Οκτωβρίου: δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ
31 Οκτωβρίου: δηλώσεις ΦΠΑ για το γ’ τρίμηνο του 2017
30 Νοεμβρίου: τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος
29 Δεκεμβρίου: τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ
29 Δεκεμβρίου: τέλη κυκλοφορίας
31 Ιανουαρίου: πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: