19.7.17

"Πρώτα η βιωσιμότητα του χρέους και μετά η έξοδος στις αγορές"...

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newpost: Πρώτα η βιωσιμότητα του χρέους και μετά η έξοδος στις αγορές
...λέει κυβερνητικός αξιωματούχος...
Σε σίριαλ εξελίσσεται η έξοδος στις αγορές με την επόμενη εβδομάδα να θεωρείται...
κρίσιμη, καθώς είναι η τελευταία του Ιουλίου. Με την έκδοση ομολόγου να αποτελεί προτεραιότητα, στην κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά όλες τις εξελίξεις.

Σε σχέση με δημοσίευμα του Bloomberg πως το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μια πιθανή αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της χώρας που θα προκύψει από μια νέα έκδοση ομολόγων κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται τόνιζε στο newpost.gr πως το θέμα αυτή τη στιγμή είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η έκθεση που αναμένεται από το ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε, σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος ότι η Ελλάδα μπορεί μόνο να αντικασταστήσει το υφιστάμενο χρέος με νέα ομόλογα (roll over), εφόσον δεν αυξάνεται το συνολικό ύψος του χρέους, πως υπάρχει περιθώριο και πέρα από το roll over.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr, η καθυστέρηση εξόδου στις αγορές σε σχέση με τις προσδοκίες και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, πως «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε για το κατάλληλο timing».

«Έξοδος στις αγορές δεν γίνεται τον Αύγουστο, γιατί η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά έξοδος όχι», σημείωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αποκαλύπτοντας μέρος των προθέσεων της κυβέρνησης.

Bloomberg: Τι εμποδίζει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

Το γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές εξηγεί με δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. 

Σε δημοσίευμά του, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, το πρακτορείο επισημαίνει ότι η έκδοση ομολόγων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας του ανωτάτου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν επιτρέπει για την ώρα η Ελλάδα, να αυξήσει περαιτέρω το χρέος της. 

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως επισημαίνει η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, με αντικατάσταση του υφιστάμενου χρέους, με νέα ομολογά εφόσον δεν αυξάνεται το συνολικό ύψος του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: