26.7.17

Τσίπρας: Έχουμε ακόμη δρόμο...

όμως τα πιο δύσκολα είναι πίσω...

Με την έξοδο στις αγορές ανοίγει ένας δρόμος, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πάντως...
ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διευκρίνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί αυτή η θετική έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση να αποδειχνει διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιό του στην αγορά.

Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η έξοδος για τους πολίτες είπε ότι πρέπει συνειδοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.

«Εξασφαλίσαμε ρήτρα ανάπτυξης»

Για το χρέος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

«Απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τζογάρει στο μαύρο»

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για απέλπιδα προσπάθειά της να τζογάρει στο μαύρο και σχολίασε ότι «ευτυχώς για τη χώρα που έρχονται τα άλλα χρώματα».

«Παραλάβαμε τη χώρα σε ένα ασφυκτικό όριο που έληγε η ρευστότητα. Τώρα πλέον όλοι οι δείκτες αρχίζουν και βελτιώνονται» είπε.

«Πιο θετικοί όροι για την ποσοτική χαλάρωση»

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» είπε.

Αιχμές κατά ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή σχετικές ερωτήσεις, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ. «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε...


naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: