11.7.17

Γεννηματά: Βαρύτατες οι ευθύνες της Τουρκίας...

Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της...
Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως στον Κραν Μοντάνα της Ελβετίας «για μια ακόμη φορά τορπίλισε, με τις άκαμπτες θέσεις της την προσπάθεια επίλυσης, που αυτή τη φορά έφθασε τόσο κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας μπλόκαραν και εξακολουθούν να μπλοκάρουν, κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Όλοι πλέον, έστω και με αποχρώσεις και αποκλίσεις στις διατυπώσεις, συνομολογούν, ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του καθεστώτος εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων» σημείωσε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας πως μόνο η Τουρκία αρνείται να προσαρμοστεί και προσθέτοντας πως «οι ευθύνες είναι βαρύτατες».

Επισήμανε πάντως πως «με ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα σε συντονισμό,  οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, με ακόμα πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Πώς είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στην αιχμή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, και να μην υπάρχει ούτε μια αναφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κυπριακό; Τι ακριβώς συνέβη; Δεν νομίζετε κ. Πρωθυπουργός ότι οφείλετε μια ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη παράλειψη –αν είναι παράλειψη και όχι επιλογή. Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Πρωθυπουργού, γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά του ευρωπαϊκό "χαρτί". Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε τέτοια συγκυρία». 

Η κ. Γεννηματά, αφού υπογράμμισε πως «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game», επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας.

Ειδικότερα είπε ότι πρέπει να δούμε και την έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση και να εκτιμήσουμε το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα, εφιστώντας την προσοχή των βουλευτών «στην αιχμηρή φράση "καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου" του Γ. Γ  του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες».

Αναφέρθηκε ακόμη στην «επιθετική δήλωση Τσαβούσογλου ότι η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ» και τόνισε πως η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε συνεννόηση με τον Διεθνή παράγοντα, πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας νομίμως τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: