18.7.17

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός»Ακολουθώντας την πρακτική προκλήσεων που ακολούθησε και στις προηγούμενες τέσσερις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία εξέδωσε αργά χθες το βράδυ παράτυπη Navtex, για...
«σεισμογραφικές έρευνες» με το «Μπαρμπαρός» νοτιοδυτικά της Πάφου. 

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η περιοχή των ερευνών ξεκινά παράλληλα με τον άξονα Πάφος - Πισσούρι και σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές και εκτείνεται δυτικά και νότια. Πρόκειται για περιοχή με μήκος 95 χιλιομέτρων και πλάτος 85 χιλιομέτρων.

Οι έρευνες σύμφωνα με την παράτυπη ειδοποίηση θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η περιοχή της δέσμευσης καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,6 και 7.
Γράφημα

Στη Λευκωσία ο Νικ. Κοτζιάς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Για την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική κυβέρνηση –και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού αλλά και του Ελληνα ΥΠΕΞ– δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», ανέφερε.

Χθες στη συνεδρίαση έγιναν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ που θα το πράξει σήμερα. Χθες για πρώτη φορά ύστερα από καιρό στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχε και το ΕΛΑΜ, το οποίο ζήτησε να παραστεί για να καταθέσει την πρότασή του.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση».

Οι αρχηγοί των κομμάτων αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

Στα κατεχόμενα ο Μ. Τσαβούσογλου

Στα κατεχόμενα έρχεται σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον Μουσταφά Ακιντζί, τα κόμματα και την ηγεσία του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα από κοινού μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων νέος οδικός χάρτης για το Κυπριακό έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: