20.7.17

"Μπλόκο" από τον Άρειο Πάγο...


...στη μετατροπή της ποινής του πρώην δημάρχου Ζαχάρως σε κοινωφελή εργασία

Ο Πανταζής Χρονόπουλος καταδικάστηκε (με 8 αποφάσεις) για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη...
λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά η οποία ξέσπασε να λάβει τεράστιες, ανεξέλικτες και καταστροφικές διαστάσεις.

Ακόμη, αδιαφόρησε να συγκαλέσει το συντονιστικό τοπικό όργανο παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης που υπήρχε τότε και τις σχετικές ειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί.

Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν αυτή της φυλάκισης των 10 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ παράλληλα δοσοποιήθηκε σε 36 δόσεις.

Ο πρώην Δήμαρχος της Ζαχάρως ενώ είχε καταβάλει τις 6 δόσεις των 1.091 ευρώ η κάθε μια, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η σύνταξή του δεν επαρκεί για τα έξοδα διαβίωσης του και δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις για την μετατροπή της ποινής του. Για το λόγο αυτό ζήτησε το υπόλοιπο της ποινής του να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία.

Αρχικά, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από σχετική διάταξη του Εισαγγελέα Πειραιά, έκανε δεκτό το αίτημα του Πανταζή Χρονόπουλου και μετέτρεψε την ποινή του από χρηματική σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Παιανίας Αττικής.

Στον Δήμο Παιανίας, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, θα προσέφερε κοινωνική εργασία 4 ωρών εργασίας για κάθε ημέρα φυλάκισης, δηλαδή 4 ώρες επί 3.150 ημέρες, αφαιρουμένων του χρόνου κράτησης.

Οι δικαστές του Πειραιά έκριναν ότι ο πρώην Δήμαρχός Ζαχάρως «αδυνατεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό της μετατροπής της ποινής του, γιατί βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και η σύνταξή του δεν επαρκεί για τα έξοδα διαβίωσης του».

Ο Πανταζής Χρονόπουλος έκανε ακόμα ένα βήμα. Άσκησε αναίρεση στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, το οποίο αποφάνθηκε ότι η παροχή της κοινωφελούς εργασίας θα είναι στο Δήμο της Ζαχάρως και παράλληλα μείωσε, πάνω από 50% τον αριθμό των ωρών εργασίας, δηλαδή σε 1.200 και την προθεσμία εκτέλεσης στα 4 χρόνια.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από καταγγελίες θιγομένων από την πυρκαγιά της Ηλείας, άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου Πατρών και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την έκανε δεκτή.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται, αλλά έχει και άλλες πλημμέλειες.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι η εφετειακή απόφαση δεν εξηγεί και δεν αιτιολογεί για την περαιτέρω μετατροπή, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, της ήδη μετατραπείσας σε χρηματική εκτιτέας ποινής φυλάκισης των 10 ετών.

Δεν αναφέρει πραγματικά περιστατικά τα οποία δέχθηκε και τα οποία συνιστούν ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής καταστάσεως του Πανταζή Χρονόπουλου σε σύγκριση με την ακίνητη και κινητή περιουσία του και των εσόδων του από κάθε πηγή.

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι το Εφετείο εσφαλμένα και καθ' υπέρβαση της εξουσίας του, καθώς και κατ' εσφαλμένη ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα όρισε τον αριθμό των ωρών εργασίας σε 1.200 ώρες. Ακόμη, καθ' υπέρβαση και πάλι της εξουσίας του, προσδιόρισε τον τόπο παροχής της κοινωφελούς εργασίας στην Δήμο Ζαχάρως, την στιγμή που η επιλογή του τόπου παροχής ανήκει -σύμφωνα με τον νόμο- στον Εισαγγελέα.

Έτσι, ο Άρειος Πάγος αφού αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Πατρών ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο ίδιο δικαστήριο το οποίο θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές εκτός αυτών που συμμετείχαν στην σύνθεση που εξέδωσε την αναιρουμένη απόφαση...

πηγή matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: