11.7.17

«ΝΔ και Μητσοτάκης ψεύδονται...

Αποτέλεσμα εικόνας για Βασιλική Θάνου

...χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις».
Μαξίμου για την υπόθεση Θάνου...
«Θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία...
αναλαμβάνει καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. 

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή την υπόθεση Θάνου, σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Τελευταία αφορμή αποτέλεσε η ανάληψη καθηκόντων της ε.τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου αμισθί ως προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, μετά τη συνταξιοδότησή της», σημειώνει και παραθέτει μια σειρά περιπτώσεων όπου συνταξιούχοι δικαστικοί διατέλεσαν σύμβουλοι πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει: «Επειδή ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΝΔ, είτε έχει κοντή μνήμη είτε όψιμα μπήκε στην πολιτική, υπενθυμίζουμε, ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν:

- Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

- Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.

Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Απαιτεί λοιπόν τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη εξέλιξη αυτή ως «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία», τονίζοντας ότι «η κίνηση καταδεικνύει πως για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν υφίσταται καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών, ενώ οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στην αγωνία της να «εξυπηρετήσει» και να «εξυπηρετηθεί» δεν κρατάει ούτε καν τα προσχήματα και προειδοποιεί ότι «η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής». 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Η τοποθέτηση της Β. Θάνου ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού αποκαλύπτει την αλαζονεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΔΗ.ΣΥ.

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, αρμόδιος της ΔΗΣΥ για θέματα Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, 2,5 χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο.

ΠΟΤΑΜΙ

Με δήλωσή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ανησυχία του για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις»

ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σχολιάζει ότι αφού η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου «απέτυχε να παρατείνει το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης των δικαστών», συνεχίζεται η «αντιθεσμική ώσμωση» δικαστικής - εκτελεστικής εξουσίας σε ανώτατο επίπεδο. 

Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος και τον καλεί να απαντήσει στον λαό «για τα πώς και τα γιατί της συναλλαγής με την κ. Θάνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: