31.7.17

Πώς είδαν τα ρωσικά ΜΜΕ τη νέα ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας...

Η νέα ανταλλαγή κυρώσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ αναζωπυρώνει τη σύγκρουσή τους και βάζει τέλος στις ελπίδες για μια αναθέρμανση που είχε δημιουργήσει η...
εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμούν σήμερα ο ρωσικός Τύπος και ρώσοι εμπειρογνώμονες.

Το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη Ρωσία θα μειωθεί κατά 755 πρόσωπα και θα κατέβει στα 455, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ως αντίδραση στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατέρρευσαν οριστικά: οι δύο χώρες ανέβηκαν σ' ένα νέο επίπεδο στον πόλεμο των κυρώσεων, που μπορεί να λάβει πολύ μεγάλη έκταση, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σημαντικότερες απώλειες στη Ρωσία απ' ό,τι στις ΗΠΑ», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Vedomosti.

«Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε οτιδήποτε θετικό, ούτε τώρα ούτε σε προοπτική» εξαιτίας της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης των ΗΠΑ, δήλωσε ο δημοσιολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ στον ραδιοσταθμό Business FM.

Οι σχέσεις «σταθεροποιούνται σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Πιστεύω ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί μόνο σε συγκεκριμένα διεθνή ζητήματα», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι συμμερίζονται τη διαπίστωση αυτή καθώς οι ρωσικές χρηματαγορές, αφού ενισχύθηκαν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δέχονται σήμερα πλήγμα. Η ισοτιμία του ρουβλίου έπεσε, όπως και ο δείκτης RTS του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο οποίος έχανε πάνω από 1% το πρωί, αν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διπλωματικά και όχι οικονομικά ή εμπορικά.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Ρωσία διευρύνουν και ενισχύουν τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Πετρόφ, της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας της Μόσχας.

«Η Ρωσία δεν διαθέτει τόσους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους για να απαντήσει (σ.σ.: στην Ουάσινγκτον) με κυρώσεις, όμως η Ρωσία μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ στον τομέα της διεθνούς πολιτικής», εξηγεί ο δημοσιολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν «νέες κυβερνοεπιθέσεις»...

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: