14.7.17

Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ...

Σορός από σκουπίδιαΠολυνομοσχέδιο... πυρόσβεσης πολλαπλών φλεγουσών εστιών! Διευθετήσεις σε ένα πλήθος αυτοδιοικητικών ζητημάτων φέρνει το «νομοσχέδιο-σκούπα» που...
κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία και αντίστοιχης διάρκειας αναμονή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους: εργαζόμενους, αιρετούς και βεβαίως δημότες. Η πορεία του πολυνομοσχεδίου (138 άρθρων συνολικά στην τελική του μορφή) προς το Κοινοβούλιο θυμίζει μια... οδύσσεια!

Ολα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός, Π. Κουρουμπλής, επισκεπτόμενος την ΚΕΔΕ, ζήτησε από τους αιρετούς προτάσεις για την αντιμετώπιση «καθημερινών» αυτοδιοικητικών προβλημάτων.

Μια πρώτη μορφή του πολυνομοσχεδίου συντάχθηκε τον Μάιο του 2016. Μελετήθηκε από ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο φέρεται να «πάγωσε» εκείνη τη μορφή του πολυνομοσχεδίου, κρίνοντας ότι «χτυπάει» σε δημοσιονομικές παραμέτρους. Ενα «χτένισμα», επομένως, μετά τον ανασχηματισμό τον Νοέμβριο του 2016 έμοιαζε αναπόφευκτο (πέρα από δημοσιονομικά αναγκαίο).

Μετά την «περίοδο μέλιτος» μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ, επί θητείας Κουρουμπλή, το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο επανήλθε στο φως τον περασμένο Απρίλιο, ανήμερα της έντασης που προκάλεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, στο υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια μιας παράστασης διαμαρτυρίας αιρετών.

Από προχθές το βράδυ, το πολυνομοσχέδιο του Π. Σκουρλέτη μετρά αντίστροφα την ημέρα που θα τεθεί σε ψηφοφορία (υπολογίζεται στα τέλη Ιουλίου), με την κυβέρνηση προσφάτως να έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, στον απόηχο της υπόθεσης των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας.

Με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην καθαριότητα να έχουν αναδείξει, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων και τα τραγικά περιστατικά σε Ζωγράφου και Θεσσαλονίκη (με αποτέλεσμα την απώλεια δύο ζωών) να έχουν αποδείξει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας, το πολυνομοσχέδιο επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: