8.7.17

Κόντρες για τη διαφήμιση αναμένοντας την αδειοδότηση...


Ανάβουν και πάλι τα... αίματα για την τηλεοπτική διαφήμιση και την πλατφόρμα δημοπράτησης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που...
το θέμα των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται να ξαναπαίρνει μπροστά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απάντησε στο σχετικό ερώτημα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προτείνοντας να είναι επτά οι άδειες εθνικής εμβέλειας και αναμένεται να κάνει το ίδιο και για το ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας.

Διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και καναλάρχες πάντως εξαπέλυσαν επίθεση και πάλι για την πλατφόρμα τηλεοπτικής διαφήμισης κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και ένα μοναδικό ευρωπαϊκό μόρφωμα οιονεί κρατικού μονοπωλίου, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό δίκαιο τείνει να απελευθερώνει αγορές που παραδοσιακά αποτελούσαν κρατικά μονοπώλια».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Κρέτσου, γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος απάντησε ότι είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» όσα υποστηρίζουν διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και καναλάρχες. «Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει», είπε και πρόσθεσε ότι είτε «δεν καταλαβαίνουν είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη νέα ρύθμιση του διαφημιστικού τοπίου στην τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση η τηλεοπτική διαφήμιση δεν δημοπρατείται από το κράτος και δεν δημιουργείται οιοδήποτε κρατικό μονοπώλιο».

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), η Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με άλλη μία κοινή τους ανακοίνωση επιμένουν ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αποτελεί μερική τροποποίηση αυτού που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο 2016, το οποίο εισάγοντας «αλγόριθμους καθορισμού τιμών και κατανομής της διαφήμισης, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, όπου η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο που επιλέγει και με το περιεχόμενο που επιλέγει».

Ο Λ. Κρέτσος από την πλευρά επιμένει ότι για πρώτη φορά «θεσμοθετείται η πλήρης διαφάνεια στον χώρο της διαφήμισης. Θεσπίζονται διακριτοί ρόλοι για όλους τους εμπλεκομένους. Ο Ρυθμιστής του συστήματος είναι το ΕΣΡ, ήτοι η εκ του Συντάγματος αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Διαχειριστής του συστήματος είναι εταιρεία που θα προκύψει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού».

ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένουν ότι αυτό το νομοσχέδιο υποχρεώνει «τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν το έσοδό τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός. Η προτεινόμενη πώληση του διαφημιστικού χρόνου αποκλειστικά και μόνο με δημοπράτηση είναι πρακτικά αδύνατη», ενώ στην πραγματικότητα η ιδιοκτησία του συστήματος παραμένει κρατική.

Ο ΓΓΕΕ όμως ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο νόμου δεν καταστρατηγεί ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, ούτε υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν σε τρίτους τα δικαιώματά τους.

Αντίθετα, με τη διαδικασία της δημοπράτησης και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο με απόλυτη διαφάνεια να συμμετέχει τόσο στην πώληση όσο και στην αγορά διαφημιστικού χρόνου.

Προσθέτει μάλιστα ότι το σημαντικότερο στοιχείο του νέου νομοθετήματος είναι η φορολόγηση «για πρώτη φορά στην πηγή, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό οιασδήποτε δυνατότητας έκδοσης πιστωτικών και ακυρωτικών τιμολογίων, προνομιακής μεταχείρισης οιουδήποτε πελάτη σε βάρος άλλου μέσω απόδοσης οικονομικών κινήτρων και “επιστροφών” από μεσάζοντες που μοναδικό σκοπό έχουν τη φοροδιαφυγή»...

Σωτήρης Μανιάτης (efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: