12.7.17

Αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα η Ισπανία...

Αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα θα είναι από σήμερα έως το Σάββατο η Ισπανία, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει θερμοκρασίες άνω των...
35 βαθμών σε 27 περιοχές—με αιχμή τις ζώνες της Κόρδοβας και της Χαέν στην Ανδαλουσία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει και τους 45 βαθμούς. 

Σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, είναι πιθανόν οι αέριες μάζες από την Αφρική να ευνοήσουν την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στη μισή Ιβηρική Χερσόνησο.
Αν και σε όλες τις περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες αναμένονται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στις εσωτερικές περιοχές του νότου, δηλ. στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, στα νότια της Εξτρεμαδούρας, και στην Καστίλια –Λα Μάντσα.

Ειδικότερα, σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (σημαντικού κινδύνου) θα βρίσκονται το Κάδιθ, η Γρανάδα, η Ουέλβα και σε κίτρινο συναγερμό (χαμηλό κίνδυνο) η Μάλαγα. Κόρδοβα και η Χαέν θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες 44 και κατά τόπους 45 οC.
Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Aemet Ντέλια Γκουτιέρεθ, οι μάζες αφρικανικού καύσωνα έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην Ιβηρική από τη Δευτέρα, ενώ στα βορειοανατολικά υπήρχε ατμοσφαιρική αστάθεια, από την περασμένη εβδομάδα. Μόλις σταθεροποιήθηκε η ατμοσφαιρική κατάσταση στην Χερσόνησο και στις Βαλεαρίδες, ο αέρας άρχισε να θερμαίνεται διότι οι θερμοκρασίες ανέβηκαν «πολύ και πολύ γρήγορα». «Μπορούμε να μιλούμε για αύξηση οκτώ έως 10 βαθμών, ανάλογα με τη ζώνη», σε σχέση με τη Δευτέρα, πρόσθεσε.

Η Aemet επισημαίνει πως αυτό το κύμα καύσωνα, σε αντίθεση με εκείνο του Ιουνίου, δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, αλλά αντίθετα «αποτελεί μία τυπική κατάσταση για τα μέσα Ιουλίου» στην Ιβηρική Χερσόνησο. «Εκείνο που είναι πρωτοφανές είναι τα ατμοσφαιρικά ανεβοκατεβάσματα που βιώσαμε, πρώτα να έχουμε ημέρες με μεγάλη ζέστη για την εποχή και μετά ν’ ακολουθεί σημαντική αστάθεια, με πτώση θερμοκρασιών και κατακλυσμιαίες βροχές και πάλι σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας», πρόσθεσε η Γκουτιέρεθ...

Πηγές: ΑΜΠΕ, El Pais

Δεν υπάρχουν σχόλια: