18.7.17

Το περί αδίκου αίσθημα...


Η μεγάλη και αυθόρμητη συμπαράσταση δεν μπόρεσε να κάμψει την απόλυτη αυστηρότητα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών απέναντι στην Ηριάννα και τον Περικλή...
Θα ήταν ακραίο ακόμα και να υποψιαστεί κανείς ότι...
η υπερβολική αυστηρότητα απέναντι στους δύο νέους, που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουν την αθωότητά τους, αποτελεί άλλο ένα μήνυμα δυσαρέσκειας των δικαστών απέναντι στην κριτική που διατυπώνεται σε σειρά αποφάσεών τους. Ομως η απόλυτη απογοήτευση μετά τη χθεσινή απορριπτική απόφαση, και σε αντίθεση με πληθώρα αναστολών που δόθηκαν σε κατηγορούμενους άλλων πολύ βαρύτερων εγκληματικών υποθέσεων, είναι βέβαιο ότι δεν υπηρετεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η μεγάλη και αυθόρμητη συμπαράσταση, ειδικά στην Ηριάννα, ίσως και εξαιτίας του ότι στη δικαστική αίθουσα έλαμψαν διά της απουσίας τους οι επώνυμοι που εκφράστηκαν τόσο θερμά υπέρ της αναστολής της ποινής της, δεν μπόρεσε να κάμψει την απόλυτη αυστηρότητα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

Η φυλακή νίκησε το Πανεπιστήμιο, η υποδειγματική συμπεριφορά των δύο υποδίκων μπήκε στα αζήτητα και τα όνειρα δύο νέων ανθρώπων αναβλήθηκαν επ' αόριστον...

Ευτυχώς στο δικαστήριο στάθηκαν πλάι στην Ηριάννα και στον Περικλή οι συγγενείς, οι φίλοι, οι καθηγητές και μεγάλο πλήθος νέων που πιστεύουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι συνήθως πολύ άδικες για τις ηλικίες τους και για τους φίλους τους.

Από την άλλη, ενώ πρόσφατα οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών ανέφεραν τη Δικαιοσύνη ως το καταφύγιο των αδύναμων και ευάλωτων πολιτών, ωστόσο οι αποφάσεις τους και ειδικότερα η συγκεκριμένη μάλλον απέχουν από τον ισχυρισμό αυτό.

Αναστολή ποινής δόθηκε σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, σε βαριά εγκλήματα, σε μεγάλες καταχρήσεις, σε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, σε μεγάλες απάτες και ξέπλυμα, ακόμα και σε ανθρωποκτονίες και προφανώς δεν περίσσεψε χθες η επιείκεια, ούτε καν η βεβαιότητα ότι οι δύο νέοι δεν επρόκειτο να κάνουν κανένα παράπτωμα αν τους δοθεί η ευκαιρία που ζητούν.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε την αντίθετη άποψη δύο εφετών, που ψήφισαν την αποδοχή του αιτήματος και που ίσως αποτελέσει μια καλή βάση για την αποδοχή του όταν θα υποβληθεί ξανά σε δύο μήνες. Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση και η ευχή όλων να έχουν τα δύο αυτά παιδιά και οι δικοί τους τη δύναμη να αντέξουν και να βγουν νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: