30.7.17

Ποιος είναι ο στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη;...


Οι ηχογραφήσεις, το νέο κόμμα, το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο...
Γράφει, ηχογραφεί και μιλά ακατάπαυστα, τροφοδοτεί με τις αποκαλύψεις (;) του – σε καθημερινά και εβδομαδιαία σίκουελ – το πιο θερμό πολιτικό ανάγνωσμα των τελευταίων ετών και γίνεται, εκούσια ή μη, το αγαπημένο παιδί του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι...
δεδομένο ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλο το, αδιαμφισβήτητο,  εύρος της ευφυίας και του επικοινωνιακού του χαρίσματος στην αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα και της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας υπήρξε όχι απλώς μέλος αλλά πρωταγωνιστής.


Το εάν πρόκειται για σοφή ή μη πολιτική επιλογή θα το δείξει το, μάλλον εγγύς, μέλλον. Όπως και το εάν οι εθνικές μάχες και οι πολιτικοί ηγέτες χτίζονται με τις μαγνητοφωνήσεις συνεργατών και αντιπάλων.  Το πολιτικό ερώτημα όμως έως τότε είναι ποια η αφετηρία και ποιοι οι στόχοι αυτής της στάσης του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Το «νέο κόμμα» και η δικαίωση - εκδίκηση

Οσοι παρακολουθούν συστηματικά τις παρεμβάσεις του αλλά και κυβερνητικά στελέχη που τον έζησαν από κοντά εντοπίζουν την απάντηση κάπου ανάμεσα σε έναν διακαή στόχο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή – ενδεχομένως και ως αρχηγού νέου κόμματος – και στην εμφανή αγωνία του για μια ιδιότυπη προσωπική δικαίωση: Μια δικαίωση, που ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται να επιδιώκει εκδικούμενος τον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι στην κρίσιμη στιγμή απέρριψε τις επιλογές και τις προτάσεις του.

Οι διαρκείς «αποκαλύψεις» του άλλωστε έχουν κλιμακούμενη στόχευση στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού. Στο τελευταίο του χτύπημα, στη σημερινή συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» υπονοεί ότι ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να αποδεχθεί το Grexit που πρότεινε ο Σόιμπλε και δημοσιοποιεί μάλιστα, εν είδει και πάλι promo της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, τα SMS που υποστηρίζει ότι είχε ανταλλάξει με τον πρωθυπουργό. Τα SMS, και, δη μαζί με την ακριβή ώρα που είχαν σταλεί, έχουν ως εξής:

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (16.25): «Ο Σόιμπλε σου στέλνει μήνυμα για τάιμ άουτ…»
ΤΣΙΠΡΑΣ (16.26): «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (16.27): «Το πρώτο μέσω του δεύτερου»
ΤΣΙΠΡΑΣ (16.30): «Τότε πες του ότι, εάν το εννοεί, ας συζητήσουμε».
Από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται αυστηρά η γραμμή της μη απάντησης στο νέο σίκουελ της Βαρουφακειάδας. «Δεν θα μπούμε σε διάλογο και δεν θα κάνουμε δημόσιο κουτσομπολιό για μια ιστορική και πολιτική περίοδο που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι αν μη τι άλλο θέμα στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Τζανακόπουλος: Αποδέχεται να τον αξιοποιεί η ΝΔ

Πέραν τούτου όμως το Μαξίμου δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο Γιανης Βαρουφάκης προσφέρει εαυτόν προς βολική εκμετάλλευση στην αντιπολίτευση: «Το ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον κύριο Βαρουφάκη είναι πασιφανές. Δεν θεωρώ ότι ο ίδιος το επιδιώκει αλλά σίγουρα το αποδέχεται», λέει με νόημα σε σημερινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπροσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Άλλα στελέχη της κυβέρνησης επίσης θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αξιοποιεί από την δική του πλευρά την «φιλοξενία» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ για να προωθήσει τους προσωπικούς του σχεδιασμούς. Επισημαίνουν δε τα τελευταία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία προσπαθεί να μετεξελίξει το κίνημα DiEM25 σε νέο κόμμα, γεγονός που ούτε ο ίδιος έχει διαψεύσει, προσβλέποντας σε διεμβολισμό του ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών.

Κατά μια άλλη εκδοχή, την οποία σημειώνει μη κυβερνητικός παράγοντας της δημόσιας ζωής ο Γιάνης Βαρουφάκης ενδεχομένως φοβάται μια επιχείρηση απόδοσης ποινικών ευθυνών σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές: «Ζητάει Ειδικό Δικαστήριο για να το ξορκίσει», λέει ο συγκεκριμένος παράγοντας και επισημαίνει και το μήνυμα που στέλνει ο πρώην υπουργός προς την κυβέρνηση με τη σημερινή του συνέντευξη:  «Ποτέ», λέει, «κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με την Λαγκάρντ και όλους τους άλλους για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα».

Ο,τι απ’ όλα κι εάν ισχύει, το βέβαιο είναι πως η επίτευξη πολιτικών στόχων προϋποθέτει και πολιτικό μέγεθος. Το οποίο, ιστορικά τουλάχιστον, δεν προκύπτει από την ηχογράφηση συνομιλιών σε στιγμές εθνικών μαχών…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: