8.7.17

Το δράμα της Μεσογείου...

Μετανάστες σε βάρκα ανοικτά της ΛιβύηςΗ κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσόγειο, όπου εφαρμόζεται πλήρως η ευρωπαϊκή πολιτική αναχαίτισης με κάθε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών, κυρίως...
αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη φρικαλεότητα των ένοπλων συγκρούσεων, των σκλαβοπάζαρων και της έσχατης ένδειας και ανισότητας, συγκαταλέγεται στις πιο ζοφερές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Την ώρα που οι πνιγμοί στη Μεσόγειο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και η κατάσταση στη Λιβύη, στη μετά Καντάφι εποχή, έχει αφήσει τη χώρα έρμαιο ενός μωσαϊκού ένοπλων ομάδων που διεκδικούν την εξουσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να περιορίσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης που πληρούν τα υψηλά διεθνή επιχειρησιακά πρότυπα.

Στη θέση αυτών των επιχειρήσεων αναθέτουν το έργο της διάσωσης στο λιβυκό Λιμενικό, που όχι μόνο δεν έχει την επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά δεν διστάζει να πυροβολεί εναντίον προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο και να τους εγκαταλείπει στη θάλασσα, ενώ εκτελεί σαφείς εντολές να τους μεταφέρει πίσω στην κόλαση.

Πίσω από το λιβυκό Λιμενικό, βρίσκονται ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται σε σκλαβοπάζαρο προσφύγων και σε βασανιστήρια, στα αναγνωρισμένα από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ κέντρα κράτησης, όπως διαπιστώνουν όλες οι ανεξάρτητες μαρτυρίες από την περιοχή, με πιο πρόσφατη την αναλυτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην υπηρεσία του δόγματος αποτροπής βρίσκεται μεγάλη μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, που προπαγανδίζουν ακροδεξιά ιδεολογήματα και κατασκευάζουν μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ενισχύει ξενοφοβικά στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία την οποία καλλιεργούν ακροδεξιές και ρατσιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε.

Επιχειρήματα, όπως ότι η διάσωση αποτελεί παράγοντα έλξης μεταναστών και προσφύγων, υπονοούν ευθέως μια αδιανόητη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, προσκρούουν στην πραγματικότητα και δεν μπορούν να εκφέρονται από επίσημα χείλη.

Ούτε μπορεί να αποτελεί επίσημη πολιτική η προσπάθεια να συνδεθούν οι οργανώσεις διάσωσης με τα δίκτυα διακίνησης, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την ανάπτυξη των δικτύων διακίνησης την ευνοεί ακριβώς η πολιτική αποτροπής.

Οσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται σήμερα από την «Εφ.Συν.» πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπιστικών κανόνων απέναντι σε όλους τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: