12.7.17

Νέος «πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν...

Νέος «πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν – Απειλείται με φυλάκιση - MediaΑπειλείται με φυλάκιση...

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της…φυλάκισης βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κατηγορία της...
διάπραξης γενοκτονίας.

Την σχετική καταγγελία κατέθεσαν πέντε Σουηδοί βουλευτές στον αρμόδιο εισαγγελέα εξαιτίας του ρόλου που έχει διαδραματίσει ο Τούρκος Πρόεδρος στην αιματηρή σύγκρουση του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους αντάρτες από το 2015 και μετά.

Στην καταγγελία τους οι πέντε βουλευτές κατηγορούν τον Ερντογάν για «διάπραξη γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Independent, πρόκειται για το πρώτο αίτημα που κατατίθεται στη Σουηδία και ζητά τη δίωξη αρχηγού κράτους με την κατηγορία της γενοκτονίας, ενώ το αίτημα στρέφεται και κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και άλλων μελών του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Αν ο εισαγγελέας αποφασίσει να ξεκινήσει έρευνα για την καταγγελία, θα πρέπει να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να… κινδυνεύει να συλληφθεί αν ταξιδέψει στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε χώρες που συνεργάζονται με τις σουηδικές αρχές.  

Η μήνυμα αυτή έρχεται μετά από την εισαγωγή νόμου στο σουηδικό κοινοβούλιο το 2014, βάσει του οποίου τα δικαστήρια της χώρας μπορούν να εκκινήσουν έρευνες σε κάθε υπόθεση που περιλαμβάνει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος.

«Ο καθένας που καταστρέφει ολοκληρωτικά ή εν μέρει μια εθνική ή εθνοτική ομάδα ανθρώπων είναι ένοχος για γενοκτονία», αναφέρει η νομοθεσία.

«Αν ο Ερντογάν αποτραπεί με αυτόν τον τρόπο [σ.σ. εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης] να περιοδεύει στην Ευρώπη και να επηρεάζει τις Ευρωπαϊκές χώρες με τους τρόπους που θέλει, τότε ελπίζω πως αυτό θα επηρεάσει τις πολιτικές του», δηλώνει ο Carl Schlyter μέλος του Κόμματος των Πρασίνων λέγοντας πως και άλλες χώρες θα προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: