14.7.17

Επιστρέφουμε στον Τσίπρα τα περί... γαβγίσματος...


Επιμένουν οι Τούρκοι...

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «απαντώντας» στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη... στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. 

Αναλυτικά, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτοί αληθεύουν, τους οποίους και ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου. Είναι ανάρμοστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν σχετικά με τη χώρα μας».

«Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και την χώρα μας» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ της γείτονος.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει: «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία, δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδιά σου ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά. Η Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας». 

Ανοιχτά της Κύπρου το Barbaros - Για απόβαση μιλάνε τουρκικά μέσα

Εν τω μεταξύ, ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο μέχρι χθες βράδυ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σινίφκης στη Νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με το «Marine Traffic», το Μπαρμπαρός αυτή την ώρα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μόρφου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ιστοσελίδα, προορισμός του Μπαρμπαρός είναι τα Μουδανιά, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». 

Από την άλλη, η πιο επιθετική Milliyet σε άρθρο της, αναφορικά με τα ίδια γεγονότα, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει "όμορφη μογγολική σκηνή"), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: