12.7.17

Αγορές, αξιολόγηση και επιφυλάξεις...

Και ξαφνικά φουντώνει η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ...
υπάρχουν και αρκετά δημοσιεύματα για το ζήτημα. Επιφυλακτικός ο Γιάννης Στουρνάρας, αισιοδοξία από τις Βρυξέλλες υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Χθες το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο επενδυτές και τραπεζίτες που συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες. Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό δημοσίευμά της στόχος είναι να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα πως μειώνεται η επιτήρηση και η εξάρτηση από τα κεφάλαια των δανειστών.

Το δρόμο για έξοδο στις αγορές είχε δείξει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup, δηλώνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει σε έναν χρόνο και  είναι μία καλή στιγμή για να σκεφτούμε πώς θα διασφαλίσουμε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο Λονδίνο πριν από περίπου έναν μήνα.

Κινητικότητα

Μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης η κινητικότητα που παρατηρείται είναι αυξημένη παρά το γεγονός πως δεν έγινε δυνατό η Ελλάδα να πάρει κάτι συγκεκριμένο για το χρέος.

«Τους τελευταίους μήνες, είχαμε ένα τηλεφώνημα ανά δεκαπενθήμερο από τους τραπεζίτες για το ζήτημα αυτό (σ.σ. αγορά ελληνικών ομολόγων), αλλά τις τελευταίες 10 μέρες, κάθε μέρα κάποιος τραπεζίτης με ρωτάει για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ο Mark Dowding, στέλεχος της BlueBay.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως δεν έχει ληφθεί προς ώρας κάποια απόφαση για τον ακριβή χρόνο επιστροφής στις αγορές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Πρώτα η αξιολόγηση

Για τους Ευρωπαίους, πάντως, κομβικό σημείο παραμένει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και μετά από αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έξοδο στις αγορές.

Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ.» Ευρωπαίος αξιωματούχος, με στενή σχέση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι είναι ευνοϊκή η συγκυρία για την Ελλάδα ως προς την επιστροφή στις αγορές τους επόμενους μήνες.

Προϋπόθεση, βέβαια, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το μήνυμα, λοιπόν, του αξιωματούχου στην Αθήνα αλλά και τις αγορές είναι σαφές: Εκπλήρωση χωρίς καθυστέρηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης σε τρεις μήνες από τώρα.

Δηλαδή, «μεταρρύθμιση» των οικογενειακών επιδομάτων, άνοιγμα μίας σειράς κλειστών επαγγελμάτων, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και -το κερασάκι- αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας για τις απεργίες.

Επιφυλάσσεται ο Στουρνάρας

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στη Wall Street Journal.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πρώτο σχόλιο μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: