20.7.17

Ντελιβεράδες στον δρόμο του αγώνα...

Ντελιβεράδες«Φαντάσματα» θα βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί οδηγώντας δίκυκλα. Δεν θα είναι «φαντάσματα» της ιστορίας, όπως τα...
περιγράφει ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, αλλά σκληρά εργαζόμενοι στην «εργασιακή ζώνη του μισόφωτος». Είναι οι εργαζόμενοι «φαντάσματα» ή «τα παιδιά με τα μηχανάκια» ή οι «ντελιβεράδες», όπως τους αποκαλούμε στη σύγχρονη αργκό.

Μετράνε ήδη τρεις νεκρούς στον κλάδο τους, ξέρουνε καλά πώς βγαίνει το νυχτοκάματο (κυρίως) και υπόκεινται σε άγρια εκμετάλλευση. Βγαίνουν σιγά σιγά από τον χώρο της «ανυπαρξίας», οργανώνονται, και σήμερα, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο Επισιτισμού-Τουρισμού, πραγματοποιούν μοτοπορία από την Καμάρα, αφού δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Φαγητού Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση στον χώρο των ντελιβεράδων είναι τραγική. Δεν υπάρχουν ένσημα, δώρα, επιδόματα, βραδινά» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας Χαλκιδικής και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, σημειώνοντας ότι επιπλέον «οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν ανέλεγκτες».

Περιγράφοντας την κατάσταση στον κλάδο, παρατηρεί πως «οι ντελιβεράδες είναι κουρασμένοι από όσα ζουν, ενώ παράλληλα μεγαλώνει η αγανάκτηση, κυρίως σε όσους είναι ηλικιακά μεγαλύτεροι, σαράντα ετών και πάνω, και έχουν προλάβει την εποχή στην οποία υπήρχαν δικαιώματα, έχουν μνήμες. Αυτής της ηλικίας οι άνθρωποι είναι όμως απογοητευμένοι και από τους συνδικαλιστές.

»Για τους νεότερους, που δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες ή μνήμες, όταν τους μιλάς για ρεπό και επιδόματα, τους ακούγονται σαν ιστορίες με αγρίους, είναι πολύ δύσκολο να τους το εξηγήσεις, είναι αποστασιοποιημένοι και δύσκολα προσεγγίσιμοι. Η “κοινωνική καταγωγή” παίζει επίσης ρόλο, αφού τα παιδιά αυτά είναι κυρίως μετανάστες, Τσιγγάνοι, απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απεξαρτημένοι από ναρκωτικά, έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας».

Γι’ αυτό παρατηρεί πως «μοιάζει να ξεκινάμε τα πάντα από την αρχή», ωστόσο, παρά τα ναρκωμένα κοινωνικά ανακλαστικά, «παρά τις απανωτές ήττες, υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις, υπάρχει ακόμη φλόγα στις στάχτες, αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι η φράση “η ισχύς εν τη ενώσει” δεν είναι απλή θεωρία, κενά λόγια, συνειδητοποιούν ότι η οργάνωση είναι ο μοναδικός δρόμος και μάλιστα κάθε μικρή νίκη του κινήματος τους αναπτερώνει το ηθικό. Η δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα είναι το πρώτο βήμα».

Οπως λένε στην ανακοίνωσή τους, «ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην άγρια εκμετάλλευση που μας έχει επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων και μας μετέτρεψε -όπως και το σύνολο των εργαζομένων- σε σύγχρονους δουλοπάροικους!».

Και διεκδικούν «πλήρη ασφάλιση για όλους, δώρα και επιδόματα αδείας, πληρωμή υπερωριών & προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα & Κυριακές/αργίες, 672 ευρώ βασικό μισθό (4€/ώρα) καθαρά, επίδομα επικινδυνότητας 10% & ταμειακών λαθών 5%, να δουλεύουν με μηχανάκι της επιχείρησης, πληρωμένες βενζίνες-πληρωμένα σέρβις ή εφάπαξ αποζημίωση ενός μισθού (για σέρβις), παροχή εξοπλισμού (αδιάβροχο, μπουφάν, κράνος, υπόδηση)»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: