21.7.17

Τι απαντά εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Λαγκάρντ για τις ελληνικές τράπεζες...

Τι απαντά εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Λαγκάρντ για τις ελληνικές τράπεζες και τα stress tests
και τα stress tests...

Επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε για τους επόμενους 12 μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον...
απόηχο των αξιώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί νέων stress tests στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΤ έχουν ήδη αποφασιστεί για τους επόμενους 12 μήνες» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, αυτές οι προτεραιότητες αφορούν επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των συστημικών τραπεζών της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ίδιος άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει αντίστοιχο αίτημα, «η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

ΔΝΤ: Ισως χρειαστούν stress test

Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή  και στενό εποπτικό έλεγχο μέχρι να καταφέρουν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το υψηλό ποσοστό των NPLs σε συνδυασμό με τα «κακής ποιότητας» κεφάλαια - λόγω του αναβαλλόμενου φόρου - απαιτούν την ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 10 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι  στην περίπτωση που εντέλει χρειαστούν τα κεφάλαια αυτά για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να καλυφθούν από το «απόθεμα» του προγράμματος του ESM...Δεν υπάρχουν σχόλια: