19.7.17

Ο Τσαβούσογλου απειλεί ανοιχτά...

Θα αντιδράσουμε με άλλες διαδικασίες για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...

Νέες απειλές κατά της Κύπρου για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και κατά της Ελλάδας για το Κραν Μοντανά, εξαπέλυσε η Τουρκία.

Ο...
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναχωρώντας για τα Κατεχόμενα, δήλωσε πως από δω και μπρος θα υπάρξουν «άλλες διαδικασίες στην Κύπρο». 

Μάλιστα, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα «έκαναν μονομερές βήμα» με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση. 

Όπως απείλησε, η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός», ανέφερε.

Το σχέδιό τους, ανέφερε, είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. 

«Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘ΤΔΚΒ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν. 

«Ό,τι και να κάνουν, τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί», πρόσθεσε.

Ακόμα, ανέφερε ότι «θα ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Για να καταλήξει εξίσου απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».



Τουρκικό θράσος: Παρενόχλησαν το Σινούκ του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το οποίο πήγαινε στο Φαρμακονήσι

Χθες, οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας, παρενοχλώντας το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «διπλή παρενόχληση», με το πρώτο περιστατικό να αφορά το αεροσκάφος Εμπραέρ που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενώ προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση, οι πιλότοι του ενημερώθηκαν από χειριστές τουρκικών ραντάρ ότι το προεδρικό αεροσκάφος παραβιάζει τον «τουρκικό εναέριο χώρο»! 

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αρμόδιες πηγές, το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Αυτό που όντως συνέβη, είναι η πρόκληση του Τούρκων, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους χειριστές του ελικοπτέρου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι «η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR», παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το Σινούκ που μετέφερε τον κ. Παυλόπουλο προσέγγιζε το Φαρμακονήσι, όταν οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου υποστήριξαν ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο και ζήτησαν από τον χειριστή να αλλάξει πορεία, κάτι που δεν συνέβη.

Παυλόπουλος: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του προς το προσωπικό του 549 τάγματος Εθνοφυλακής, εξήρε την ετοιμότητα του προσωπικού, τονίζοντας ότι φυλάσσουν και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Δεν λέμε, λοιπόν, τίποτα άλλο στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος: 

«Σεβάσου το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Σεβάσου το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εδώ είμαστε. 

Προοδευτικά, και αφού μπορέσει ν' απορροφήσει αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο δρόμος της είναι ανοιχτός. Αυτό το κεκτημένο και, ταυτοχρόνως, το διεθνές δίκαιο ορίζουν ορισμένα πράγματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.

Και αυτά τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα προσδιορίζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. 

«Στην περιοχή που βρισκόμαστε, σ' ολόκληρο το Αιγαίο, είναι από τη μια πλευρά η Συνθήκη της Λωζάννης και από την άλλη η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας κορμό. 

Αυτά τα δύο στοιχεία της διεθνούς νομιμότητας, Συνθήκη της Λωζάννης και Συνθήκη των Παρισίων του 1947, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι η θεσμική βάση που οριοθετεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα οποία εσείς φυλάσσετε ως ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός στρατός», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες:

«Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γιατί όταν, το 1947, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα πλέον στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στον εθνικό μας κορμό, ρητώς αναφέρεται στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ότι παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα και οι "παρακείμενες νησίδες"».

Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχουν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις στον χώρο της Ευρώπης που να πρέπει να έχουν τέτοια ετοιμότητα όπως εσείς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σύμη, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι, «που να είναι επιχειρησιακά σε κάθε στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος της Ευρώπης. Κανένας άλλος Στρατός, πιστέψτε με, δεν έχει αυτού του είδους ανάγκη ετοιμότητας που εσείς 
έχετε. 

Κατόπιν τούτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, που γνωρίζουμε ποιες είναι οι θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, πρέπει να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ως δυνάμεων που θωρακίζουν, το τονίζω. τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη χθες στις 10:30 το πρωί στη Σύμη, όπου επισκέφτηκε το στρατόπεδο 549ΤΕ. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο του Φαρμακονησίου όπου παρακάθισε σε γεύμα με το προσωπικό του.

Ακολούθως μετέβη στο Αγαθονήσι και αμέσως μετά αναχώρησε για τη Χίο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στα πληρώματα επιφυλακής Super Puma και το απόγευμα της Τρίτης μετέβη στο διοικητήριο της 96 ΑΔΤΕ.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μ/Ν Παναγιά, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Κοινό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κοινό μέτωπο δημιουργούν Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, Γιάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές και αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο». 

Σε αυτά, είπε, «μερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός, λαός».

Η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL προχωρά ομαλά στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα προσεγγίσει το κοίτασμα «Ονησίφορος»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: