24.7.17

Μετέωρο το άνοιγμα του Τσίπρα στους κεντροαριστερούς...


Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα που ποτέ δεν ετέθη, αλλά αιωρείτο στην ατμόσφαιρα, ήταν εάν θα παραμείνει κόμμα της...
ριζοσπαστικής Αριστεράς, ή θα μετεξελιχθεί σε μία παράταξη που θα εκφράζει και τον χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Επισήμως, το ζήτημα δεν τίθεται με αυτά τα λόγια. Το Μαξίμου μιλάει για πολιτικό άνοιγμα, με σκοπό να προσδεθούν οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ οι άλλοτε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που το 2015 ψήφισαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάει σωστά ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά δεν μπορεί να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν.

Ούτε οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πείθουν. Ο λόγος είναι ότι έχει φιλελεύθερο ιδεολογικό πρόσημο, γεγονός που φέρνει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κοντά στη ΝΔ, αλλά απωθεί τον κορμό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Ο λόγος που του έφερε, τους απομακρύνει

Αν και στο Μαξίμου τρέφουν ελπίδες, έχουν συνείδηση ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ένα μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που από το 2012 προσανατολίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι θα τερματίσει τις μνημονικές πολιτικές, έχουν ήδη πάρει αποστάσεις. Ο λόγος που τους είχε φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο τους απομακρύνει από αυτόν.

Λόγω μνημονίου, στο επίπεδο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δεν έχουν περιθώρια κινήσεων. Γι’  αυτό και από το 2016 η έμφαση δίνεται στο πολιτικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τους πασοκογενείς σαν κράχτες και μεσολαβητές για να προσελκύσει στο κόμμα του οργανωμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κυρίως στους χώρους των συνδικάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα πολιτικά ανοίγματα που έχει ήδη δρομολογήσει το Μαξίμου προκαλούν κάποιες αντιδράσεις στους κύκλους της Κουμουνδούρου, οι οποίες, έχουν νοοτροπία «φυλής» και αντιμετωπίζουν τους πρώην πασόκους περίπου σαν παρείσακτους. Δεν είναι, ωστόσο, ικανοί να εγείρουν σοβαρά εμπόδια. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι οι μνημονικές πολιτικές της κυβέρνησης διώχνουν ψηφοφόρους.

Ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης

Παρότι στο επίπεδο της κοινωνίας υπάρχει πρόβλημα ανταπόκρισης, το Μαξίμου συνεχίζει να επιδιώκει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία παράταξη που να καλύπτει το πολιτικό φάσμα από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι και την Κεντροαριστερά. όπως προείπαμε, η επιλογή αυτή υπονομεύεται από τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ευνοείται ταυτόχρονα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική υποδοχή γι’ αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων. Όπως επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, οι παραδοσιακοί κεντροαριστεροί ψηφοφόροι κατά κανόνα δεν επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί το Μαξίμου συνδέεται και με τις διεργασίες για στενότερη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Είναι επιβεβαιωμένο ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία επιδιώκει να ρυμουλκήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στους κόλπους της.

Σύγκλιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατανοεί ότι όσο πιο στενά συνδεθεί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί στην εξουσία και τουλάχιστον να παραμείνει μεγάλο κόμμα. Για προφανείς λόγους, ωστόσο, επιδιώκει να εμφανίσει την κίνησή του ως προσπάθεια προσέγγισης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Αριστερά και όχι ως μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προείπαμε, στην Κουμουνδούρου είναι αρκετοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση του κόμματος. Η μόνη, ωστόσο, οργανωμένη εσωκομματική ομάδα που μπορεί να εγείρει κάποια εμπόδια είναι η  “ομάδα των 53”.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει μία ισορροπία μαζί τους. Προωθεί την πολιτική του, χωρίς να συγκρούεται ευθέως μαζί τους. Το καταφέρνει κρατώντας τον άτυπο ηγέτη της ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών και προσφέροντας σε στελέχη τους μερίδιο εξουσίας...

Νεφέλη Λυγερού (stavroslygeros)

Δεν υπάρχουν σχόλια: