19.7.17

«Συλλογική αποτυχία να πετύχουμε συμφωνία»...

O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε
Προτροπή προς όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν το παιγνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την...
ολοκλήρωση των ανεπίσημων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου για περισσότερες από δύο ώρες ενημέρωσαν τα μέλη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Δεν είναι τώρα καιρός για εμπλοκή σε παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Υπάρχει ήδη υπεραρκετό και φαίνεται ότι όλοι θεωρούν ότι οι πάντες -εκτός αυτών- έκαναν όλα τα λάθη κι αυτοί το σωστό. Όμως νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως υπήρξε μια συλλογική αποτυχία να πετύχουμε μαζί συμφωνία στο Κραν Μοντάνα», είπε ο κ. Έιντε, απηχώντας την άποψη του ιδίου και της κ. Σπέχαρ, καθώς και του γ.γ. και των μελών του Σ.Α..

Ο ειδικός σύμβουλος επανέλαβε την εκτίμηση που εξέφρασε ο γ.γ. στην έκθεσή του και στις δηλώσεις του, ότι οι ηγέτες στην Κύπρο πρέπει τώρα να περάσουν από μια διαδικασία προβληματισμού.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα σπεύσουν να εξαγάγουν βιαστικά συμπεράσματα και ότι θα προβληματιστούν σοβαρά για το τι μπορεί να γίνει τώρα, αφού το συνέδριο για την Κύπρο απέτυχε. Κι ότι αν το πράξουν, θα είμαστε διαθέσιμοι».

Δεν ξεκινά η διαδικασία

Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή, με δεδομένο έναν αριθμό εξελίξεων πάνω και γύρω από το νησί, δεν βλέπει πώς μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία.

«Πιστεύω επίσης ότι είναι αρκετά επείγον αυτός ο προβληματισμός να γίνει στο πνεύμα της κατανόησης και του συμβιβασμού και όχι επιδεινώνοντας τις διαφορές που ξεκάθαρα υπάρχουν, αλλιώς πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ξεκινήσουμε εκ νέου οποιαδήποτε διαδικασία. Τη διαδικασία που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ή κάποιο άλλο είδος διαδικασίας».

Ο ειδικός σύμβουλος ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα συζήτησαν με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε με βεβαιότητα ότι κάθε μέλος εξέφρασε λύπη για την αποτυχία της διάσκεψης.

«Παροτρύνουν αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζουν τη σημασία της περιόδου προβληματισμού και υπογραμμίζουν πάρα πολύ τη θεμελιώδη ιδέα ότι εξαρτάται από τις κυπριακές κοινότητες και τους εκλεγμένους ηγέτες τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια και θα το ακολουθήσουμε».

Ουσιαστική καταγραφή από τον ΟΗΕ

Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι θα υπάρξει εκ μέρους της γραμματείας μια πολύ ουσιαστική καταγραφή όλων όσα συνέβησαν, επειδή είναι σαφές -και ήταν επίσης ένα στοιχείο κάθε παρέμβασης που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας- ότι αυτή η διαδικασία έφερε την Κύπρο πιο κοντά από ποτέ σε διευθέτηση.

«Υπήρχε περισσότερη ουσία, περισσότερη κατανόηση, μεγαλύτερη συμφωνία και ακόμη περισσότερα βρέθηκαν στο Κραν Μοντανά. Και αν ακόμη βρισκόμαστε τώρα σε μια διαδικασία που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι λυπηρό εάν αυτό θα χαθεί και δεν καταγραφεί και θα διασφαλίσω ότι θα καταγράψουμε σωστά όλα αυτά. Θα διασφαλίσω ότι θα συνεργαστούμε με τον γ.γ. τώρα για να παρουσιάσουμε την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, η οποία θα ενσωματώνει όλα αυτά, ενώ θα κάνουμε και την εσωτερική μας δουλειά. Τότε, νομίζω, επαφίεται στην Κύπρο για να δουν τι θα κάνουν ακολούθως οι ηγέτες και φυσικά οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Συμβούλιο Ασφαλείας: Διατηρήστε τα κέρδη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προτρέπει τις ενδιαφερόμενες πλευρές να διατηρήσουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και τις δεσμεύσεις τους για διευθέτηση του Kυπριακού.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Κινέζος πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι μέλη του σώματος θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα.

Παράλληλα, είπε, επαναβεβαιώνουν τη συνεχή δέσμευσή τους για υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε συνολική και διαρκή διευθέτηση του προβλήματος, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέλη του Σώματος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανανεώσουν την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμΗ έξι μήνες.

Τουρκία: Όχι βιαστικά βήματα

Την απόφαση να μη γίνουν βεβιασμένα βήματα έλαβαν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε σύσκεψη στα κατεχόμενα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στη σύσκεψη επικράτησε η άποψη ότι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών απέτυχαν, αλλά οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Προσθέτει ακόμα ότι οι συζητήσεις για τον νέο οδικό χάρτη θα συνεχιστούν στις συσκέψεις που θα γίνουν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος θα φτάσει απόψε στα κατεχόμενα για να παραστεί στα αυριανά πανηγύρια για την εισβολή.

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: