14.7.17

Σε πύρινο κλοιό το εθνικό πάρκο Δαδιάς...

Τρεις πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας...

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, Έβρου και Ροδόπης μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής προκειμένου να...
αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στις 5 χθες το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή στη Λευκίμη του Δήμου Σουφλίου στα όρια του Εθνικού πάρκου Δαδιάς.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς στη 1.00 τα ξημερώματα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε λόγο για πολλές μικρές εστίες φωτιάς σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, δεδομένου ότι η κύρια βλάστηση της περιοχής είναι θάμνοι που δίνουν την εντύπωση χιλιάδων καντηλιών, των οποίων η τρεμάμενη φλόγα αναζωπυρώνεται μόλις δυναμώσει η ένταση του ανέμου. 

Στόχος των δυνάμεων που επιχειρούν παραμένει να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο το αργότερο μέχρι το πρωί, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων που σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις θα φτάσουν τα 5 μποφόρ.

Με σχετικά νωπές ακόμη τις μνήμες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή τον Αύγουστο του 2011 καταστρέφοντας περίπου 60.000 στρέμματα, τα 2/3 εκ τω οποίων εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προκαλώντας σημαντική οικολογική καταστροφή, πυροσβέστες και φαντάροι θα μάχονται με τις φλόγες όλο το βράδυ, υπερβάλλοντας εαυτόν για μία ακόμη φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Α.Μ.Θ., στην περιοχή επιχειρούσαν όλη τη νύχτα 11 υδροφόρα οχήματα και 11 βοηθητικά, δύο προωθητές έργων (μπουλντόζες), ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής. 

Επίσης, πεζοπόρα τμήματα 57 ατόμων και 31 πυροσβέστες στα οχήματα, σύνολο 88 πυροσβεστικοί υπάλληλοι. 

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου Καναντέρ και δύο Πετζετέλ, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όσο και από το στρατό.

«Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται ένας αγώνας με το χρόνο καθώς όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή υπήρχε άπνοια ήδη όμως έχει αρχίσει η ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν μετά τις 2.00 τα ξημερώματα. 

Όσον αφορά την κατάσβεση της φωτιάς στο δυσπρόσιτο τμήμα, στο οποίο κυρίως επιχειρούσαν οι εναέριες δυνάμεις, ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης σημειώνει πως στο συγκεκριμένο σημείο «επιχειρείται η προσέγγιση με μηχανήματα έργου. Παλεύουν τα πεζοπόρα για να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και να γίνουν εγκαταστάσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος έχει μεταβεί στο σημείο, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως γίνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια για τον έλεγχο της πυρκαγιάς, προκειμένου να μην τεθεί κίνδυνος εξάπλωσής της με την αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισεκαθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε εκείνη την ώρα χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής. 

«Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», τόνισε ο κ. Μπακαλούδης.

Τρεις τραυματίες πυροσβέστες στην Κορινθία

Στο μεταξύ, τρεις τραυματίες πυροσβέστες και ένας πολίτης, τουλάχιστον ένα καμένο σπίτι και δεκάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και δασικής έκτασης είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δύσβατη περιοχή στο Ζευγολατιό Κορινθίας και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.



Οι πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε ρυμούλκα αγροτικού τρακτέρ με το οποίο επιχείρησαν να προσεγγίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, καθώς δεν υπήρχε δρόμος για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι τρεις πυροσβέστες και ο οδηγός του αγροτικού μηχανήματος, κάτοικος της περιοχής, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου έσπευσε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού θέματος.



Από την πρώτη εξέταση που έγινε διαπιστώθηκε ότι όλοι έφεραν κατάγματα, ωστόσο η κατάσταση του ενός πυροσβέστη κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή και γι’ αυτό μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα. 

Αργά το βράδυ η φωτιά ήταν σε ύφεση αφού είχε προλάβει να κάψει ολοσχερώς ένα σπίτι και δεκάδες στρέμματα με καλλιέργειες αλλά και χαμηλή δασική βλάστηση. 

Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. 

Συγκεκριμένα, όλη τη νύχτα επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 23 ατόμων και 2 υδροφόρες.

Δύο τραυματίες σε φωτιά σε βιομηχανία πλαστικών

Δύο τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά με εγκαύματα στο 90% του σώματός του ήταν ο απολογισμός σε φωτιά που ξέσπασε σε βιομηχανία πλαστικών στο 39ο χλμ της Αθηνών-Λαμίας στα Οινόφυτα Αττικής.

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 15:31 και στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 16 οχήματα. 

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στην επιχείρηση.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς εκτός του χώρου της βιομηχανίας όπου υπάρχει δάσος.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με την κατάσταση του άνδρα με τα σχεδόν καθολικά εγκαύματα να χαρακτηρίζεται κρίσιμη...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: