16.7.17

Σε περιοδεία στον Περσικό Κόλπο ο γάλλος ΥΠΕΞ...

για να γίνει διαμεσολαβητής στην κρίση...

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε χθες Σάββατο να αρθούν το...
ταχύτερο δυνατό οι κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν τους πολίτες του Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τον τερματισμό της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο τον τελευταίο μήνα.

«Η Γαλλία θέλει να γίνει ένας διαμεσολαβητής, υποστηρίζοντας το Κουβέιτ» στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης, όπως εξήγησε ο Λε Ντριάν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ντόχα, πριν συναντηθεί με τον ομόλογό του και τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ την 5η Ιουνίου, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις και έχει συμμαχήσει με το Ιράν, τον κυριότερο ανταγωνιστή του Ριάντ στην περιοχή. Η Ντόχα διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

«Η Γαλλία καλεί να αρθούν, το ταχύτερο δυνατό, τα μέτρα τα οποία πλήττουν ειδικά τον πληθυσμό, τις οικογένειες με δύο εθνικότητες που έχουν χωριστεί, τους φοιτητές», δήλωσε ο Λε Ντριάν στη Ντόχα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή έχοντας στο πλευρό του τον ομόλογό του, μετέβη αργότερα στη Τζέντα, όπου επανέλαβε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της διπλωματικής κρίσης κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου μαζί με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, τον Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Ο Τζουμπέιρ από την πλευρά του επανέλαβε ότι η διευθέτηση της σοβαρότερης διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο τα τελευταία χρόνια πρέπει να γίνει εντός των ορίων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

«Ευελπιστούμε να επιλύσουμε αυτή την κρίση εντός του οίκου του Κόλπου, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η σοφία μεταξύ των αδελφών μας στο Κατάρ και ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας — όχι απλώς των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου, αναφερόμενος στα 13 αιτήματα που υπέβαλε ως διαμεσολαβητής το Κουβέιτ στο Κατάρ. Ανάμεσά τους ήταν η διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, το κλείσιμο μιας στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο έδαφος του Κατάρ, το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα και ο τερματισμός κάθε υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η Ντόχα αρνείται να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις αυτές.

Ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ επέμεινε στο ότι το Κατάρ πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, να τους προσφέρει χρηματοδότηση και να φιλοξενεί μέλη τους, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να σταματήσει να υποκινεί εντάσεις μέσω των ΜΜΕ.

Το Κατάρ έχει απορρίψει επανειλημμένα τους σαουδαραβικούς ισχυρισμούς και αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο του εμιράτου.
Κατά το Παρίσι, σκοπός της περιοδείας του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην περιοχή είναι να υπάρξει μια «ταχεία αποκλιμάκωση».

Ο Λε Ντριάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ σήμερα, ακολουθεί τα βήματα άλλων μεγάλων δυνάμεων και ιδίως των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των οποίων Ρεξ Τίλερσον επίσης αποπειράθηκε να διαμεσολαβήσει αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Γερμανίας επίσης περιόδευσαν στην περιοχή αναζητώντας μια λύση.

Όμως σε μια κοινή ανακοίνωσή τους αφού ο Τίλερσον και ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι υπέγραψαν (την Τρίτη) μια συμφωνία με σκοπό την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα τέσσερα αραβικά κράτη που επέβαλαν τον αποκλεισμό του Κατάρ χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» αυτή τη συμφωνία και διεμήνυσαν ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει θα παραμείνουν σε ισχύ...

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: