28.7.17

Μια Ελληνίδα φωτογράφος αποτυπώνει το καλοκαίρι στις Κυκλάδες...


Δείτε φωτογραφίες...
Η φωτογραφική έκθεση της Έλλης Τσάτσου με τίτλο "Eye" αποτελείται από εικόνες εμπνευσμένες από τις Κυκλάδες: Το Τηνιακό λατομείο πράσινου μαρμάρου, η αρχοντική Πορτάρα στη Νάξο, το...
απέραντο γαλάζιο της Αμοργού, το απόκοσμο Σαρακήνικο της Μήλου και το φεγγάρι πάνω από τον Αργοσαρωνικό κόλπο είναι μερικά από τα τοπία του Αιγαίου που συγκροτούν την εν λόγω σύνθεση.   "'Eye"είναι ο τίτλος και της πρώτης φωτογραφίας που βλέπει κανείς καθώς εισέρχεται στον χώρο της αίθουσας Γαΐτη, με τον χορευτή αδερφό μου Στέλιο στην κορυφή ενός γιγάντιου μαρμάρινου κύβου στο λατομείο πράσινου μαρμάρου στο Μαρλά της Τήνου. Καθώς αυτή η εικόνα "οδηγεί' την έκθεση, αποφάσισα να ονομάσω έτσι κι όλη αυτή την παρουσίαση στο νησί. Δεν αποτελεί δηλαδή τίτλο ενός project ή μιας θεματικής σειράς. Η συγκεκριμένη φωτογραφία πήρε αυτό το όνομα γιατί ο άνθρωπος εκεί μοιάζει να ισορροπεί τέλεια σε ένα ψηλό σημείο/παρατηρητήριο, και να ετοιμάζεται να κοιτάξει με στωικότητα και ευθύτητα, σαν άγριο ζώο, το τοπίο που απλώνεται από κάτω. Θέλησα να δώσω έμφαση στην όραση και την παρατηρητικότητα, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη σύνθεση εστιάζουν σε λεπτομέρειες τοπίων και μεμονωμένα σημεία.", λέει η ίδια η φωτογράφος.  
 Αν μπορούσα να συνοψίσω μία συμβουλή, κάπως κοινή κι από τους δύο, σε μία φράση, θα ήταν το "keep showing up". Να μην αφήσω την αγάπη αυτή να ξεθωριάσει. Να δουλεύω για την Φωτογραφία, όχι για εμένα.  
 Παρατηρώντας κανείς τις εικόνες της Έλλης Τσάτσου διαπιστώνει πως τείνει να εστιάζει σε λεπτομέρειες, να επικεντρώνονται σε κοντινά πλάνα περισσότερο από μακρινά και να αφαιρεί στοιχεία που γεμίζουν το κάδρο με άμεσα αναγνωρίσιμη καθημερινή πληροφορία. "Μακάρι να κατορθώνω έτσι μία καθαρότητα και απλότητα στις εικόνες", λέει




«Η μητέρα μου κατάγεται από τη Νάξο και έτσι η μισή οικογενειακή μας ιστορία είναι παρούσα στην περιοχή των Κυκλάδων. Μεγάλο μέρος του τί σημαίνει καλοκαίρι για εμένα έχει πλαστεί εδώ. Το φόντο του είναι λευκό, μπλε και magenta. Οι Αυγουστιάτικες αναμνήσεις μου είναι γεμάτες από Κυκλάδες. Στην Τήνο, βρέθηκα πέρισυ για δεύτερη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και αμέσως μου έκανε εντύπωση η ομορφιά των χωριών του νησιού, το πόσο δραστήριοι καλλιτεχνικά είναι οι άνθρωποι εδώ - επισκέπτες και ντόπιοι-, τα φεστιβάλ τέχνης και μουσικής, οι μαρμαρογλύπτες σχεδόν σε κάθε χωριό, η σχολή Καλών Τεχνών, τα μουσεία, ο Πύργος και ο Βώλαξ, και έτσι αποφάσισα να επιστρέψω και φέτος μαζί με τα έργα! Με κέρδισε αμέσως και εξακολουθώ να την ανακαλύπτω.»   

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ...

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: