27.7.17

Διαδηλώσεις και κυρώσεις κατά του Μαδούρο...

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας 30χρονος άνδρας κι ένα 16χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη Βενεζουέλα, όπου...
διεξάγεται η 48ωρη απεργία της αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε σε μαζικά συλλαλητήρια αύριο.

Λόγω της διήμερης απεργίας οι αυτοκινητόδρομοι ήταν ως επί το πλείστον άδειοι, όπως και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη διαμαρτυρία.

Χθες ακτιβιστές έριξαν οδοφράγματα σε πολλές γειτονιές για να μην επιτρέψουν σε άλλους να εργαστούν, ενώ η διαμαρτυρία σύντομα αμαυρώθηκε με βίαια επεισόδια.

Οι αντίπαλοι του Νικολά Μαδούρο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προσπαθούν να τον πιέσουν να σταματήσει τα σχέδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την εκλογή της Συνταγματικής Συνέλευσης στις 30 Ιουλίου.

Η αντιπολίτευση απειλεί τον Βενεζουελάνο πρόεδρο ότι αν δεν ματαιώσει τις εκλογές, θα προχωρήσει σε «νέες μορφές πάλης» την παραμονή και την ημέρα της διεξαγωγής τους. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δημοκρατία», κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από τα εκλογικά κέντρα. 

«Συνταγματική απάτη»

Ειδικότερα, για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η διαδικασία επανεγγραφής του Συντάγματος με την εκλογή μιας Συνταγματικής Συνέλευσης, η οποία θα αντικαταστήσει την τρέχουσα αντιπολιτευόμενη νομοθετική εξουσία.

Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την ψηφοφορία λέγοντας στόχο έχει να εξασφαλιστεί ο Μαδούρο την πλειοψηφία. Η οργάνωση Datanalisis αναφέρει ότι περίπου το 70% των πολιτών αντιτίθενται στη Συνταγματική Συνέλευση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ, έκανε έκκληση στον στρατό, ο οποίος είναι έντονα πιστός στον πρόεδρο, να αποσύρει την υποστήριξή του και «συνενοχή» στο σχέδιο Μαδούρο, το οποίο ονόμασε «συνταγματική απάτη» με στόχο την «την εξόντωση της δημοκρατίας».

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα. «Οι εκλογές είναι την Κυριακή και πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», δήλωσε μία γυναίκα που έφυγε με τον σύζυγό της και γιο της. «Για να είμαστε ασφαλείς, προτιμούμε να διασχίσουμε» τα σύνορα με την Κολομβία.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η απεργία συνέπεσε με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον εναντίον 13 εν ενεργεία και πρώην ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι η «ελλιπής» εκλογική διαδικασία θα υπονόμευε τη δημοκρατία.

Ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα τιμωρητικά μέτρα στοχοθετούν «αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και άλλους που υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κρατάει ανοικτές όλες τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα, αν ο Μαδούρο προχωρήσει στο σχέδιό του με την ψηφοφορία της Κυριακής.

Η απειλή αυτή διατυπώθηκε μετά την επιβολή των κυρώσεων στα 13 στελέχη της κυβέρνησης, κρατικών θεσμών, του στρατού και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PDVSA.

Στόχος κυρώσεων αναμένεται ότι θα γίνουν όλα τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, όπως διαμηνύεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, την οποία υπογράφει ο Στίβεν Μνούτσιν.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον σχεδιάστηκε για να δείξει στην σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει «σθεναρά μέτρα», ανέφεραν κι άλλοι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Όμως ακόμη και ορισμένοι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Μαδούρο έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ενδέχεται να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να ωθήσει κάποιους να ταχθούν υπέρ του.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που στοχοθετούν οι κυρώσεις είναι ο επικεφαλής του στρατού Χεσούς Σουάρες, ο επικεφαλής της αστυνομίας Κάρλος Πέρες, η επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα και ο αντιπρόεδρος της PDVSA Σιμόν Σέρπα.

Η απάντηση του Μαδούρο

O Μαδούρο απάντησε λέγοντας το εξής: «Συγχαρητήρια για αυτές τις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν την αναταραχή εναντίον του και της κυβέρνησής του, με τη βοήθεια της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Παραμένει ασαφές γιατί ο Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την οικοδόμηση της δημοκρατίας σε άλλα μέρη του κόσμου, έχει επικεντρώσει την προσοχή στη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει στενούς δεσμούς με την Κούβα και το Ιράν, δύο χώρες που καταδικάζει συχνά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και άφθονη προσφορά πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι πλήρως διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες για άλλη μια φορά, αν η κυβέρνηση στο Καράκας ήταν αποδεκτή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: