24.7.17

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. παραβίασε τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα...

Συνεδρίαση κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑΤις «απαραίτητες εξηγήσεις» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο...
οποίος κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραβίαση του νόμου των προσωπικών δεδομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του thepressproject, το οποίο αναφέρεται στην απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε ό,τι αφορά το μητρώο στελεχών του κόμματος και τη χρήση των εκλογικών καταλόγων του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. είχε καλέσει τους πολίτες να γραφούν σε «μητρώο στελεχών», ενέργεια που προκάλεσε καταγγελίες πολιτών σχετικά με το εάν τηρείται ο νόμος για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η Αρχή απέφανθη πως η ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν σύμφωνη με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, τον οποίο η Ν.Δ. «είχε και το θράσος να επικαλείται».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

Η απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτελεί κόλαφο για τη ΝΔ σε ό,τι αφορά το μητρώο στελεχών του κόμματος και τη χρήση των εκλογικών καταλόγων του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπενθυμίζουμε πως τον Οκτώβριο του 2016 το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είχε προχωρήσει στην ανάρτηση ειδικής ιστοσελίδας με την οποία καλούσε τους πολίτες να εγγραφούν στο “μητρώο στελεχών”, όπως το ονόμαζε. Όταν μετά από καταγγελίες πολιτών, τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να απαντήσει για το αν τηρεί τις διατάξεις του σχετικού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων για την εγγραφή στο μητρώο στελεχών, η ΝΔ είχε καταφύγει σε υπεκφυγές και επικοινωνιακά τρυκ.

Συγκεκριμένα, η απάντηση που είχε δώσει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα άθροισμα άσχετων με το θέμα ισχυρισμών περί δήθεν “πρωτόγνωρης συμμετοχής” των πολιτών που “ενόχλησε”, η οποία μάλιστα περιείχε και την εξής προτροπή: “Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν”.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση της αρμόδιας Αρχής (όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thepressproject, https://www.thepressproject.gr/article/114298/To-mitroo-stelexon-tis-Neas-Dimokratiasa...) “η διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων με τη βάση δεδομένων του εκλογικού καταλόγου για την ταυτοποίηση κάθε υποψήφιου μέλους και την αποφυγή κακόβουλων ενεργειών, σε συνδυασμό με αυτό καθ’ αυτό το είδος της επεξεργασίας (ανάρτηση στο διαδίκτυο, σε μορφή άμεσα προσπελάσιμη), δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του ν. 2472/97”.

Είναι ολοφάνερο πως η ΝΔ όχι μόνο παραβίαζε συστηματικά τον νόμο περί των προσωπικών δεδομένων, αλλά είχε και το θράσος να επικαλείται τον νόμο που παραβίαζε. Καλούμε τον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες εξηγήσεις...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: