12.7.17

ΥΠΕΞ της Κύπρου: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα...


... για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Στη Λάρνακα οι γαλλικές φρεγάτες (ΦΩΤΟ).
Μέχρι και γυμναστήριο στο γεωτρύπανο...
Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, εν όψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, διαβεβαίωσε o... υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Ι.Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί.

Επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Επίσης, ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.

Για τις τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.

Επιπρόσθετα, ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους, ενώ καταλήγοντας πρόσθεσε ότι το τρυπάνι αναμένεται να μπει στο βυθό μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου.
Πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40 όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες, όπως και δεύτερη φρεγάδα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2. 

Οι δύο φρεγάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου. 

Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν από χθες οι τουρκικές προκλήσεις. Το μεσημέρι ενώ πραγματοποιούσαν ασκήσεις βόρεια της Κύπρου, πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν νότια της Κύπρου προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και την περιοχή όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Ramform Hyperion. 

Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος – πέραν των 20.000 ποδών, οπότε μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια πρόκλησης παρά αναγνωριστικές.

Στην ίδια περιοχή, όπως αποκάλυψε ο «Φ», βρίσκεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πραγματοποιούνται επιχειρήσεις στη Συρία με συνεχείς πτήσεις.Μέχρι και γυμναστήριο στο γεωτρύπανο 

Το γεωτρύπανο West Capella έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.048 μέτρα, ενώ το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 11.433 μέτρα κάτω από τον βυθό. Διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερα τύπου SIKORSKY S-92 και MIL-MI-8.Η πρώτη του επιτυχία ήρθε με την πρώτη του γεώτρηση το 2009 στο κοίτασμα «Ογόβο» της Νιγηρίας για λογαριασμό της ExxonMobil, η οποία χρησιμοποιούσε, μέχρι και το 2016, το γεωτρύπανο στην ίδια περιοχή. Tο συμβόλαιο για το γεωτρύπανο ακυρώθηκε το 2016, όταν η κρίση στις τιμές πετρελαίου μείωσε σημαντικά τη γεωτρητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκόσμια. Τότε η TOTAL βρήκε την ευκαιρία και δέσμευσε το γεωτρύπανο για τη γεώτρηση στο τεμάχιο «11».

Έχει κατασκευαστεί το 2008 από το ναυπηγείο της Samsung στην Κορέα και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 180 εργαζόμενοι και άλλο προσωπικό. Για το προσωπικό διαθέτει σύγχρονα σαλόνια και αίθουσες για παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά και εστιατόριο, ενώ εντύπωση προκαλεί και το καλά εξοπλισμένο και ευρύχωρο γυμναστήριο.Νέα προκλητική τουρκική Navtex

Το απόγευμα χθες, ακριβώς την ώρα που το γεωτρύπανο West Capella εισερχόταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex, με την οποία «δεσμεύει» περιοχή έκτασης 13.500 τετρ. χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κύπρου, για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά για την ερχόμενη Δευτέρα. Μέρος της περιοχής καλύπτει περιοχή που πραγματοποιεί σεισμογραφικά το Ramform Hyperion.

πηγη "Φιλελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: