11.7.17

Κλοπές...


Το ένα χέρι κλέβει το άλλο και τα δυο τον... έφορο. Τι να κάνουν κι αυτοί οι καημένοι, κλέβουν, για να την βγάλουν καθαρή όπως...
είπε στο σχόλιό του ο Τάκης Χατζής. 

Δεν το επικροτεί. Αλλά αυτό γίνεται. Πράγματι...

Να ξεκινήσω από τον κύριο που μιλούσε σπαστά ελληνικά στο ρεπορτάζ. Πολύ μαρτυριάρης. Τα ‘πε όλα. Τι του ‘πε ο καταστηματάρχης… Η κουκούλα του 'λειπε. 

Είναι φαύλος κύκλος. Εγώ πιστεύω ότι αν το κράτος δεν εμπιστευτεί τον επιχειρηματία, τον μεσαίο επιχειρηματία, στην προκειμένη περίπτωση τον εστιάτορα κτλ, αυτοί δεν θα εμπιστευτούν το κράτος. Όταν από την άλλη μεριά, το κράτος ουσιαστικά τους ζητάει -στην κυριολεξία τους ζητάει- να παραδώσουν κάθε βράδυ την είσπραξή τους στην εφορία στα ταμεία και όλα αυτά, εντάξει κι αυτοί οι άνθρωποι είναι και πρέπει να ζήσουην, πρέπει να ζήσουν οι επιχειρήσεις τους, πρέπει να ζήσουν το προσωπικό τους. Μοιραίως -δεν το επικροτώ και δεν συμφωνώ- θα κλέψουν την εφορία για να τη βγάλουν καθαρή. Αυτό είναι το σύστημα. Γιατί το κράτος δεν φροντίζει να σου πει ότι κοίταξε, η απόδειξη που θα πάρεις από το εστιατόριο εγώ θα στη δικαιολογήσω. Οπότε να την πάρεις, να τη βάλεις στη φορολογική σου δήλωση να στη δικαιολογήσω. Και σου λέει ο κύριος που είδαμε προηγουμένως “no απόδειξη - λίγα λεφτά”. 

Πάντως και το σαφάρι που κάνουμε και ο τρόπος που γίνεται δεν είναι πάντα ο καλύτερος και ο πιο ενδεδειγμένος, γιατί υπάρχει κι ένα κλίμα τρομοκρατίας στις επιχειρήσεις γιατί δεν είναι όλοι απατεώνες, ούτε όλοι οι επιχειρηματίες είναι κλέφτες, ούτε όλοι κλέβουν την εφορία. Υπάρχει μία κατηγορία που το κάνει αυτό συστηματικά χρόνια ολόκληρα κι υπάρχουν κι άλλοι που είναι συνεπείς. Πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός στους ανθρώπους αυτούς. 

Κι ένα τελευταίο. Λέμε για τα νησιά του Αιγαίου που γίνεται το σαφάρι κτλ. Δεν είναι όλα τα νησιά το ίδιο. Κάποια νησιά στο Αιγαίο που είναι και γνωστά έχουν πολύ μικρή περίοδο τουριστική. Ενώ κάποια άλλα, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα έχουν πάρα πολύ μεγάλη τουριστική περίοδο. Πρέπει να τα ξεχωρίσουν αυτά, δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: