12.7.17

Διερεύνηση για τη Μανωλάδα, προαναγγέλλει η Γιαννακάκη...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρία Γιαννακάκη
Συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την είδηση πως η Ελλάδα ζήτησε επανεξέταση της απόφασης για τη Μανωλάδα δίνει η Μαρία Γιαννακάκη. Η...
γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε διερεύνηση της υπόθεσης, μετά και την επιστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» η κα Γιαννακάκη δήλωσε «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε, αυτό το χαρτί δεν είχε περάσει ποτέ από μπροστά μου, δεν είχα βάλει μία υπογραφή».

Σημείωσε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε προσφυγής ζητά από το αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις του.

«Για την προσφυγή στην υπόθεση της Μανωλάδας, το Νοέμβριο του 2015 ζήτησαν οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά, αντιθέτως, για να κάνει το αίτημα της παραπομπής της υπόθεσης στην ευρεία, τη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζήτησε απόψεις -ως μη όφειλε- από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το Εφετείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, χωρίς να ζητήσει απόψεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης» δήλωσε η γγ του υπουργείου.

Επισήμανε ακόμη ότι ουσιαστικά ζήτησαν τη γνώμη αυτών που προκάλεσων την καταδίκη της Ελλάδας, καθώς η χώρα καταδικάστηκε και για κακοδικία.

«Για να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι στο τι αφορά η απόφαση στη Μανωλάδα: καταδικαζόμαστε για το άρθρο 4. Είναι η πιο επονείδιστη απόφαση που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι, ουσιαστικά καταδικαζόμαστε για δουλεία, αλλά καταδικαζόμαστε και για κακοδικία. Δηλαδή, το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, ούτε στην προανακριτική διαδικασία, ούτε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Και ζητούνται ακριβώς οδηγίες από αυτούς για τους οποίους καταδικαστήκαμε» είπε με νόημα η κα Γιαννακάκη.

Ερωτηθείσα για το αν υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από αυτό το παρολιγον αίτημα η γγ του υπουργείου δήλωσε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στη Βιέννη. Αμα τη επιστροφή του, θα ζητήσει επισήμως όλη την αλληλογραφία μεταξύ των δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ατύπως την έχω και εγώ, προκειμένου να εξεταστεί και το περιεχόμενο και η νομική αρτιότητα των απαντήσεων. Θα ζητήσει επίσης διερεύνηση όλης της τροχιοδρόμησης αυτής της πρωτοβουλίας από το ΝΣΚ, ερήμην και εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: