24.7.17

Μηνύματα κομμάτων για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας...


Τα μηνύματα τους έστειλαν και φέτος τα κόμματα για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 μετά την πτώση της δικτατορίας.

Με...
αφορμή την 43η επέτειο ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στα κελιά όπου βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Σαράντα τρία χρόνια από την πτώση της δικτατορίας αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της. Το πελατειακό κράτος του σαθρού δικομματισμού στιγματίστηκε και κατέρρευσε από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη συγκάλυψη των σκανδάλων» αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας «δυστυχώς σε αυτή την ιστορική καμπή οι εκπρόσωποι του σαθρού δικομματισμού που έχουν τεράστιες ευθύνες για την υπαγωγή της Πατρίδας μας στα μνημόνια και το ΔΝΤ, όχι δεν έχουν επιδείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας, αλλά με το γνωστό αλαζονικό τρόπο επιχειρούν να τις μεταθέσουν και να τις επιρρίψουν σε άλλους».

«Οι εκπρόσωποι της καθεστωτικής νοοτροπίας που ποδοπάτησαν τις αρχές του κράτους δικαίου, που με εκτρωματικής έμπνευσης συνταγματικές διατάξεις και ανεκδιήγητους νόμους περί δήθεν ευθύνης υπουργών, θεσμοθέτησαν την ατιμωρησία και την απαλλαγή όσων λεηλάτησαν τον τόπο, εκείνοι που επί χρόνια συνέβαλλαν στον ευτελισμό των θεσμών με αποκορύφωμα την αλήστου μνήμης περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου, ανακάλυψαν αίφνης, σήμερα, πρόβλημα …Δημοκρατίας» σημειώνει η ίδια.

Νέα Δημοκρατία

Στο δικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών με στόχο τον κλονισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα» ενώ, όπως είπε, «ουδέποτε, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διάκριση των εξουσιών, η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης, μια κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, «θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της».

«Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε ότι «σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι και πως η κοινωνία δεν θα διχαστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί. Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Δημοκρατική συμπαράταξη

Με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους» προσθέτει.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», την χαρακτηρίζει «αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση», που «επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».

Επίσης, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι εξελίσσεται όλο αυτό τον καιρό «επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης. Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται».

Σημειώνει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, καθώς οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή γίνονται όπου εκτιμά η κυβέρνηση ότι την συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Ακόμη και η έρευνα για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται» αναφέρει.
Κλείνοντας το μήνυμα της η Φώφη Γεννηματά ζητάει να κινητοποιηθεί «η κοινωνία και οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

ΚΚΕ

Στα πολιτικά συμπεράσματα από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τονίζεται ότι η κατάρρευση της 7χρονης στρατιωτικής δικτατορίας ήταν προϊόν συμβιβασμού και παρασκηνιακών συνεννοήσεων ανάμεσα στη χούντα και την αστική πτέρυγα των αντιχουντικών πολιτικών δυνάμεων.

Και οι δύο πτέρυγες, μαζί με τις ΗΠΑ, προχώρησαν στην αλλαγή της μορφής άσκησης της αστικής εξουσίας, προκρίνοντας την επάνοδο του Κ. Καραμανλή ως επικεφαλής της ονομαζόμενης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» μπροστά στο φόβο για ανεξέλεγκτες - για την αστική τάξη - λαϊκές αντιδράσεις, από την άνοδο του λαϊκού κινήματος, που ενισχύθηκαν και απ' το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Αρχικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου, όλους όσοι συνέβαλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, ανάμεσά τους χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ».

Και στη συνέχεια, «το κύριο συμπέρασμα από τη λειτουργία επί 43 χρόνια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι ότι κι αυτή αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου για την πιο απρόσκοπτη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και για την καταπίεση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Το κράτος είναι ταξικό, εχθρικό απέναντι στον εργαζόμενο λαό και δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκό.

Οι πομπώδεις φράσεις των κυβερνώντων και όλων των αστικών κομμάτων περί «ελευθερίας» και «δημοκρατίας» αποδεικνύονται κούφιες, τυπικές, διαψεύδονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, με το τσεκούρωμα των εργατικών δικαιωμάτων, την τρομοκρατία του κεφαλαιοκράτη, την ανεργία, την πείνα, τις συνθήκες γαλέρας, το δουλεμπόριο. Διαψεύδονται από το γεγονός ότι τα βάρη για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Διαψεύδονται από τον ταξικό χαρακτήρα της «δικαιοσύνης» και κάθε θεσμικού πλαισίου, από τη συμμετοχή της χώρας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, του αστικού πολιτικού συστήματος, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», υποστηρίζει το ΚΚΕ, που προσθέτει:

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα -καταλήγει η ανακοίνωση- μπορούν να ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, οργανώνοντας τον αγώνα τους, τη συμμαχία τους, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση πάλης, μέχρι τελικά να πάρουν στα δικά τους χέρια τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις».

Το Ποτάμι

Με ανάρτηση στο facebook για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτιέται εάν «είναι αυτό Δημοκρατία;»

Και απαντάει «ναι γιατί αυτός ο εσμός που μας κυβερνάει (κάποιοι θα πουν "αριστερoακροδεξιά", κάποιοι "αμοραλιστές" και κάποιοι απλώς "λαϊκιστές") ήρθε στην εξουσία με τη λαϊκή ψήφο».

«Σήμερα, στην «43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας» πέρα από τα χαμόγελα και τις κενές ευχές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες γι αυτή μας την κατάντια. Και να σκεφτούμε πώς θα πάψουμε να ζούμε σε μια καχεκτική πληγωμένη Δημοκρατία».

- Κυβερνητικοί "πυροβολούν" και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους.
- Υπουργοί παζαρεύουν από αποφυλακίσεις βαρυποινιτών μέχρι τηλεοπτικές άδειες.
- Πανεπιστήμια σύρονται – για άλλη μια φορά – μακριά από την Ευρώπη για χατίρι συντεχνιών και κομματικών στρατών.
- Συμμορίες δρουν ανενόχλητες και τρομοκρατούν γειτονιές και πολίτες.
- Εγκλήματα μένουν για χρόνια ατιμώρητα σε δίκες χωρίς τέλος.
- Παρακρατικοί μηχανισμοί υπό την καθοδήγηση υπουργών προσπαθούν να ελέγξουν τα social media.
- Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν διερευνηθεί οι κατηγορίες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν 7 μήνες για να συντηρούν το πελατειακό κομματικό κράτος και 5 μήνες για τους ίδιους.
- Εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες δουλεύουν για 2.5€ την ώρα.
- Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι προσφέρουν μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
- Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες οδηγούνται στη μετανάστευση.
- Οι «εκλεκτοί» και τα «παιδιά» του συστήματος – σήμερα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χθες της πράσινης και της γαλάζιας εξουσίας – βολεύονται σε Δημόσιο, προμήθειες, εργολαβίες.

Ένωσης Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι «ο εορτασμός για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έχει φέτος ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Μπορεί η Δημοκρατία να υπάρχει στα χαρτιά, μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτισμός, μπορεί να είμαστε μέλη της Ενωμένης Ευρώπης και της ΟΝΕ, όμως κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά πληγωμένος».

»Στο όνομα των Σκοπίων, η Διεθνής Κοινότητα ταπείνωσε την Ελλάδα, στο Κυπριακό η Τουρκία παρανομεί και απειλεί, στο οικονομικό τα τελευταία 7 χρόνια το μισό εισόδημα των Ελλήνων αφαιρέθηκε. Οι νέοι μας, μη βρίσκοντας δουλειά στη χώρα μας, αναχωρούν στο εξωτερικό. Σε σχετική πρόσφατη έρευνα, το 75% των νέων μας σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό. Αυτή η Δημοκρατία λυπούμαστε, αλλά είναι στα χαρτιά μόνο Δημοκρατία.

»Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, όταν δεν δρομολογεί αισιοδοξία και ελπίδα, όταν δεν εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, τι Δημοκρατία είναι; Μια ολιγαρχία βολεμένων χαίρεται, ένα κομματικό κράτος ξεζουμίζει τη χώρα, και ο υπόλοιπος, ο πολύς λαός, υποφέρει.
Πόσο περήφανοι μπορούν να είναι οι άρχοντες αυτής της χώρας στην 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: