18.7.17

Ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών...

από κλιμάκια μηχανικών στη Σιθωνία Χαλκιδικής μετά τη σφοδρή κακοκαιρία...

Μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων στη Σιθωνία πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια μηχανικών από...
την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, καθώς και μηχανικοί και υπάλληλοι της πρόνοιας από τον δήμο, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Η κακοκαιρία στη Χαλκιδική υποχωρεί, αφήνοντας ωστόσο πίσω της καταστροφές, κυρίως στη Σιθωνία.

Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική συνεχίζουν τις αντλήσεις από υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εργάζονται και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να απομακρυνθούν νερά, λάσπες και φερτά υλικά από τις κατοικημένες περιοχές και να καθαρίσει η παραλιακή ζώνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργιάδης, προσωπικό με μηχανήματα εργαζόταν μέχρι τις 10 το βράδυ χτες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της Σιθωνίας.

«Δουλεύαμε στη Βουρβουρού, τη Συκιά και στον Αρμενιστή. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει, θα γίνουν και οι σχετικοί έλεγχοι των μηχανικών. Σήμερα, από πολύ νωρίς το πρωί, κάνουμε όλη τη διαδρομή στο δεύτερο πόδι για έναν επανέλεγχο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα έγγραφα με το αίτημα κήρυξης του Δήμου Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο αρμόδιο υπουργείο και «αναμένεται εντός της ημέρας η απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (Δευτέρα) σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Χαλκιδική και κυρίως τον δήμο Σιθωνίας, όπου -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημίες σε κατοικίες, τουριστικές επιχειρήσεις και αυτοκίνητα ειδικότερα στην Τορώνη, το Πόρτο-Κουφό και τη Συκιά.

«Από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, ενημερωνόταν για την εξέλιξη του φαινομένου, έχοντας συνεχή επικοινωνία με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (ΠΕΧ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Δήμου Σιθωνίας.

Κλιμάκια της Π.Ε.Χ. ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής πρέπει να γνωρίζουν ότι η κίνηση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού διεξάγεται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ζημιές από την κακοκαιρία σε αγροτικές καλλιέργειες στη Θεσσαλονίκη

Ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες τριφυλλιού καταγράφονται λόγω της κακοκαιρίας και των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Τσαουσίδου, οι περισσότερες ζημιές, λόγω της κακοκαιρίας, αφορούν το τριφύλλι που είχε κοπεί και έμεινε στο έδαφος, το οποίο καταστράφηκε από τη βροχή και την υγρασία προτού δεματοποιηθεί σε μπάλες.

Η πλειοψηφία των αναγγελιών για ζημιές προέρχεται από την περιοχή των Σερρών, όπου καλλιεργούνται μεγαλύτερες εκτάσεις τριφυλλιού, ενώ υπάρχουν επίσης αναγγελίες και από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Σύμφωνα με την κ. Τσαουσίδου, μικρότερες ζημιές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες αρωματικών φυτών, κυρίως ρίγανης. Αναγγελίες υπάρχουν και για ζημιές μικρής έκτασης σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως τα κηπευτικά, τα αμπέλια και τα καπνά, κυρίως στον νομό Πιερίας.

«Ουσιαστικά από σήμερα άρχισαν οι επιτόπιοι έλεγχοι από τους επόπτες, ενώ αύριο θα ξεκινήσουν και οι εκτιμήσεις στις καλλιέργειες τριφυλλιού για την καταμέτρηση των στρεμμάτων των αγροτεμαχίων που δηλώνει ο παραγωγός και τον υπολογισμό του ποσοστού ζημιάς», αναφέρει η κ. Τσαουσίδου...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: