14.7.17

Φάκελος «Πλειστηριασμοί»: Τι σημαίνει να σού παίρνουν το σπίτι σου; ...

Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ήρωες, αλλά ο αντίκτυπος της δράσης μας είναι μεγάλος και αν δεν ήμασταν εμείς, οι άστεγοι σίγουρα θα είχαν αυξηθεί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ένα ρεπορτάζ της LiFO για την πιο σοβαρή επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τους ανθρώπους που τα χάνουν όλα...
Τις τελευταίες δεκαετίες το όνειρο των περισσότερων ελληνικών οικογενειών είναι να...
καταφέρουν να αποκτήσουν ένα σπίτι. Ωστόσο η καταιγίδα της κρίσης τα ανέτρεψε όλα. Και για πολλούς ανθρώπους αυτό το όνειρο τείνει να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη. Από την εποχή της ευμάρειας, των δανείων που χορηγούνταν χωρίς φειδώ και τη χρυσή περίοδο της ιδιοκατοίκησης φτάσαμε στα «κόκκινα» δάνεια, στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους πλειστηριασμούς. Η διαδρομή γνωστή: υποθήκευση, ανεξόφλητες δόσεις και έξωση. Από κει και πέρα, ακολουθούν τα συναισθήματα: οργή, αδικία και ντροπή. Μεσημέρι Τετάρτης και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών επικρατούσε ένταση. Εκεί εξελίσσεται η εβδομαδιαία μάχη των πλειστηριασμών. Το δελτίο εκείνης της ημέρας έγραφε ότι μόνο στην Αττική είχαν προσδιοριστεί περίπου 60 υποθέσεις κάθε κατηγορίας, εκ των οποίων οι 20 αφορούσαν περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί ήδη αναφέρουν ότι ακόμα και για 2.500 ευρώ θα κινδυνεύεις να χάσεις την πρώτη κατοικία σου. Το άμεσο χρονικό διάστημα προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000 οι υποθέσεις πλειστηριασμών όλων των περιπτώσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που ζητούν οι δανειστές. Εκεί οφείλεται και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αποσκοπεί στη γρήγορη διεκπεραίωση, χωρίς εμπόδια.   
Ο κόσμος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάθε Τετάρτη αρκετοί πολίτες που είναι απελπισμένοι βρίσκονται στο πάγο του πηγαδιού. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα σωθούμε όλοι μαζί. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι δυνάμει οφειλέτες από τη στιγμή που φορολογούν τα πάντα, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Λίγη ώρα αργότερα, όταν εμφανίστηκαν οι συμβολαιογράφοι, η κατάσταση περιπλέχθηκε. Με λίγες και συντονισμένες κινήσεις μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» τούς έδιωξαν από την αίθουσα, φωνάζοντας διαρκώς «κοράκια, δεν ντρέπεστε», «φύγετε, πάρτε δρόμο». Το αποτέλεσμα ήταν οι πλειστηριασμοί να ματαιωθούν. Τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι στο κτίριο του Ειρηνοδικείου και φώναζαν συνεχώς συνθήματα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεδιπλώνοντας πανό που έγραφαν «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Όπλο μας η αλληλεγγύη». 
Όση ώρα βρισκόμουν στον χώρο, παρατηρούσα όσους ήταν εκεί: γνωστούς πολιτικούς, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και πολίτες στους οποίους διέκρινες την απόγνωση και τον φόβο ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους. Απελπισμένα βλέμματα, κατήφεια και απαισιοδοξία για ένα αβέβαιο μέλλον. Μόλις συναντούσαν άλλους οφειλέτες, έσπευδαν να ανταλλάξουν τις ιστορίες και τα προβλήματά τους. Συζητούσαν για να ξεχαστούν.
 Όσους δεν άντεξαν να έρθουν στο Ειρηνοδικείο, τους κάλεσαν οι δικηγόροι τους για να τους ενημερώσουν ότι οι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν. «Είναι λίγη χαρά γι' αυτούς» θα μου πει ένας από αυτούς. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: