11.7.17

Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων...

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την...
κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη Διάσκεψη στην Ελβετία. 

Πρόσθεσε πως αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλ. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμού που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ' όλες τις πλευρές». 

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην άσκηση των κυριαρχικών, όπως σημείωσε, δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό.

Όπως είπε, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτεχυθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών η Ελλάδα είναι σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση. 

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά μπόρεσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: