31.7.17

Ισπανία: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενώπιον της Δικαιοσύνης...

Ισπανία: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενώπιον της ΔικαιοσύνηςΟ Πορτογάλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου απολογείται σήμερα στην ισπανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για...
φοροδιαφυγή 14,7 εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν πρόσφατες αποκαλύψεις, ο «CR7» είναι κάθε άλλο παρά εξαίρεση.

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 14,7 εκατομμύρια ευρώ απέκρυψε από τις ισπανικές φορολογικές αρχές ο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο σύμφωνα με τις κατηγορίες που του επιρρίπτουν οι εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης. Ο ίδιος ο «CR7» αρνείται βεβαίως τα πάντα, δηλώνοντας διά των νομικών του εκπροσώπων ότι το σύμπλεγμα εταιρειών και λογαριασμών με το οποίο διοχέτευε διαφημιστικά έσοδα σε φορολογικούς παραδείσους ήταν νόμιμο και σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε σκόπιμη φοροδιαφυγή. Η σημερινή δικαστική ακρόαση του ποδοσφαιριστή στη Μαδρίτη αναμένεται να κρίνει εάν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη ή εάν ο Πορτογάλος καταφέρει τελικά να απαλλαγεί από τις κατηγορίες είτε μέσω συμβιβασμού με τις φορολογικές αρχές είτε με την επίσημη διακοπή των ερευνών εναντίον του.

H περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι όμως κάτι μεμονωμένο. Η υπόθεσή του στρέφει την προσοχή στα ιλιγγιώδη ποσά που ρέουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην απληστία των εμπλεκόμενων σε αυτό και στην επικίνδυνη επιρροή που ασκούν σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύμβουλοι των ποδοσφαιριστών –στην περίπτωση του Ρονάλντο, ο συμπατριώτης του Ζόρζε Μέντες. Μία «γεύση» όλων αυτών έδωσαν τους προηγούμενους μήνες οι αποκαλύψεις των λεγόμενων Football Leaks και του περιοδικού Spiegel.

Εμβάσματα στις Παρθένες Νήσους

Ο Μέντες, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ρονάλντο από τα 16 χρόνια του ποδοσφαιριστή, κατέθεσε ήδη στην ισπανική δικαιοσύνη στις 27 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Όπως ισχυρίστηκε, μόνο του καθήκον είναι να διαπραγματεύεται με τους συλλόγους τις αμοιβές των παικτών που εκπροσωπεί. Για άλλες δραστηριότητες, όπως παροχή φορολογικών συμβουλών ή ίδρυση άλλων επιχειρήσεων για τους πελάτες του, δεν έχει χρόνο, όπως είπε. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι όποιος ήθελε να συνεργαστεί με τον Ρονάλντο για διαφημιστικούς σκοπούς έπρεπε έως το 2014 να διαπραγματεύεται τα σχετικά συμβόλαια με μια εταιρεία στην Ιρλανδία. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας αυτής ανήκε στον Ζόρζε Μέντες και ο διευθυντής της ήταν ο ανιψιός του Μέντες. Η εταιρεία αυτή παρακρατούσε μετά την υπογραφή της εκάστοτε συμφωνίας μια προμήθεια και διοχέτευε το υπόλοιπο ποσό στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Εκεί βρισκόταν μια εικονική εταιρεία (εταιρεία-γραμματοκιβώτιο), η οποία κατείχε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και στην οποία ο Ρονάλντο είχε εκχωρήσει έως το 2014 τα δικαιώματα διαφήμισης και χρήσης των φωτογραφιών του. Πάνω από 70 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν εκεί μεταξύ 2009 και 2014. Ο φόρος επιχειρήσεων στις Παρθένες Νήσους είναι μηδενικός.

«Δεν χρειάζεται να φοροδιαφεύγεις όταν κερδίζεις τόσα χρήματα», σχολίασε στο Spiegel ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) Αλεξάντερ Σεφερίν. Οι διεθνείς πιέσεις σε φορολογικούς παραδείσους όπως είναι οι Παρθένες Νήσοι, ναι μεν αυξάνονται, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «πρόκειται για μάχη κατά της Λερναίας Ύδρας».

Οι αποκαλύψεις Football Leaks δείχνουν ότι πίσω από την περίπτωση του Ρονάλντο κρύβεται ένα ολόκληρο σύστημα. Τον περασμένο Ιούνιο η εισαγγελία της Μαδρίτης προσέφυγε για φοροδιαφυγή και κατά του πορτογάλου προπονητή Ζοσέ Μουρίνιο μέσω μιας εταιρείας οφσόρ στην Καραϊβική. Σύμβουλος του διάσημου προπονητής και πάλι ο Ζόρζε Μέντες. Λίγο αργότερα ενώπιον των αρχών παρουσιάστηκε και ο κολομβιανός επιθετικός Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος τελικά κατέβαλε οκτώ εκατομμύρια ευρώ στα ισπανικά κρατικά ταμεία. Σύμβουλος και αυτού ο Ζόρζε Μέντες.

«Πλούσιοι και τζογαδόροι»

«Είναι ο άνθρωπος που κάνει τους παίκτες ιλιγγιωδώς πλούσιους. Όμως δίπλα του γίνονται και τζογαδόροι», σχολίασε το Spiegel για τον Πορτογάλο. Το νεότερο μοντέλο του 51χρονου και της συμβουλευτικής του εταιρείας Gestifute είναι ένα είδος «συνολικού πακέτου», που προβλέπει συνέταιροι ή φίλοι του Μέντες να αγοράζουν ολόκληρους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εν συνεχεία να εφοδιάζονται από το πορτφόλιο παικτών και προπονητών που εκπροσωπεί ο Ζόρζε Μέντες. Παραδείγματα αυτής της πρακτικής είναι η ισπανική ομάδα Βαλένθια και η Γουλβερχάμπτον στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας.

Ο Ρονάλντο και ο Μέντες προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να βγουν από τη δύσκολη θέση με διάφορες κινήσεις. Άλλοτε εμφανιζόμενοι επιδεικτικά χαλαροί, άλλοτε πάλι απειλώντας ότι ο «CR7» θα αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σήμερα δεν βρίσκεται απέναντι στη δικαιοσύνη απλά ένας διάσημος ποδοσφαιριστής, αλλά εμμέσως όλο το σύστημα που εκπροσωπούν οι Ρονάλντο και Μέντες. Εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη, ο πορτογάλος ποδοσφαιριστής απειλείται ακόμη και με φυλάκιση. Το 2016 ο αργεντινός σταρ Λιονέλ Μέσι, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή 4,1 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταδικαστεί τελικά σε φυλάκιση 21 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 2 εκατομμύρια ευρώ...

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: