23.7.17

Δύο νέες μετασεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την Κω...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κω κοιμηθηκαν σε σκηνές
Τι έδειξε η αυτοψία στο λιμάνι...
Επανέρχεται στην ομαλότητα η ζωή στο νησί της Κω, μετά τον φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, παρότι υπάρχουν αρκετοί...
μετασεισμοί.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά. Ο πρώτος ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 20:09, ενώ ο δεύτερος μεγέθους 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:25. Και οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Κω προκαλώντας μικρή ανησυχία στους κατοίκους και τους παραθεριστές οι οποίοι φαίνεται να εξοικειώνονται με το φυσικό φαινόμενο. 

Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα), ήταν επίσης επιφανειακοί. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με δεκάδες μικρότερους μετασεισμούς.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονική ζωή, στις δουλειές τους ή στις διακοπές τους. Το μόνο που προβληματίζει είναι η αποκατάσταση του λιμανιού, για να επανέλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση. 

Ολοκλήρώθηκε η αυτοψία στο λιμάνι

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η αυτοψία στο λιμάνι από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.

Λέκκας: Μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς

Για την μετασεισμική δραστηριότητα, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί είναι η μη λειτουργία του λιμένα, η οποία πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την αρχική απόδοση ενός μικρού κομματιού.

Επεσήμανε ότι η κανονικότητα έχει επιστρέψει στην Κω, ενώ όπως τόνισε από τα εκατοντάδες σύγχρονα κτίρια που υπάρχουν στο νησί, μόνο 3 έχουν υποστεί ζημιές. 

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «θετική» την μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, αφήνοντας πολύ μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: