29.7.17

Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο της ΔΗΣΥ...


Κέντρο, Κεντροαριστερά ή κεντροΑριστερά; Ενιαίο κόμμα ή πολυκομματικός φορέας; Θα συμμετάσχει το Ποτάμι στις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει μέσω της...
Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι αρχηγοί;

Οι παραπάνω ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο, την ώρα που, παρά τη θερινή ραστώνη, οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης συνεχίζονται, μαζί βεβαίως με έριδες, εσωκομματικές κόντρες και συντροφικά «μαχαιρώματα».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έναν μήνα μετά το συνέδριό της, ανεβάζει ρυθμούς και την εβδομάδα που μας πέρασε συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο ανώτατο συλλογικό της όργανο, ονόματι Κεντρικό Συμβούλιο.

Οργανο με 98 μέλη

Αποτελεί ένα είδος κεντρικής επιτροπής με 98 μέλη, στην οποία συμμετέχουν αναλογικά όλες οι συνιστώσες της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις, ΕΔΕΜ) μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα και περίπου 25 «θεσμικούς» από κοινωνικούς φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ελπίζω ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το “πλην Λακεδαιμονίων”», είπε στη συνεδρίαση η Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα εντός και κυρίως εκτός ΔΗΣΥ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πυκνώνει τις επαφές της και τη Δευτέρα έχει ήδη κλειστεί ραντεβού με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος απομακρύνθηκε από την Ωρα Αποφάσεων, αν και ιδρυτικό μέλος της, μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, και φέρεται ως εν δυνάμει υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα.

Ο στόχος που βάζει η ηγετική ομάδα της Συμπαράταξης είναι έως το τέλος Αυγούστου να έχουν αποσαφηνιστεί και να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τους όρους διεξαγωγής της εκλογής επικεφαλής.

Τα «αγκάθια»

Ο δρόμος μέχρι εκεί δεν είναι όμως στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο πρώτος μεγάλος «πονοκέφαλος» για τη Χαριλάου Τρικούπη ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του Κινήματος προκάλεσε αίσθηση την Τετάρτη όταν, αντί να προσέλθει στη συνεδρίαση της ΔΗΣΥ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», επέλεξε τον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ και δήλωσε τη διαφωνία του ακόμη και με τον όρο «κεντροαριστερά», προκρίνοντας το «προοδευτικό Κέντρο», όπως άλλωστε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Προειδοποίησε μάλιστα προκαταβολικά το επιτελείο της Φ. Γεννηματά να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «στο όνομα μιας νέας κεντροαριστεράς».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να κινείται αυτόνομα από τη Χαριλάου Τρικούπη, επιδιώκοντας σχεδόν μονοθεματικά τη δικαίωση της περιόδου 2012-2014. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει δημοσίως να πει το παραμικρό για τις «παραφωνίες» του τέως προέδρου, αφήνοντάς τον σε μια ιδιότυπη «υγειονομική ζώνη» πολιτικού αποκλεισμού και σε έναν ρόλο «επίτιμου» που απλά θα λέει τη γνώμη του.

Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει Γεώργιος Μαύρος (από πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου/Νέες Δυνάμεις στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το ‘81) ούτε Γεώργιος Παπανδρέου το ’52 (συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Δεξιάς).

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι αφορά επίσης τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και ειδικά την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του -παυθέντος γραμματέα της Κ.Ε.- Στέφανου Ξεκαλάκη, που αμφισβητούν ανοιχτά την πολιτική της Φ. Γεννηματά, προβάλλοντας ως η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση.

Εκτός Κεντρικού Συμβουλίου

Η ανακοίνωση της σύνθεσης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ προκάλεσε την έντονη δυσφορία τής εν λόγω ομάδας, καθώς τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν σε αυτήν (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Σωτήρης Ζαρπαλάς, Ελένη Αναστασίου), καθώς και οι -επίσης διαφωνούντες με τη στρατηγική Γεννηματά- Δημήτρης Καρύδης (γραμματέας Επικοινωνίας επί Βενιζέλου) και Παύλος Γερουλάνος αποκλείστηκαν από το νέο συλλογικό όργανο της ΔΗΣΥ.

Η ομάδα του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, χωρίς όμως να έχει δηλώσει πως θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του νέου φορέα, καταγγέλλει νέο αποκλεισμό της, ενώ συνεχίζει να εκφράζει φόβους ότι ακόμη και το προαναγγελθέν έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ παραπέμπεται στις καλένδες ή έστω σε χρόνο πολιτικά ασήμαντο.

Η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι πως έγινε πρόταση σε τρία μέλη της κεντρικής επιτροπής που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Ν. Ανδρουλάκη (Νίκος Μήλης, Γιάννης Σμέρος, Νίκος Μπουνάκης) να συμμετάσχουν στο Κεντρικό Συμβούλιο, αλλά με διάφορα προσχήματα αρνήθηκαν.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα αφορά τη στάση του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείται και από την περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει, εμφανίζεται για την ώρα να μην έχει αποφασίσει αν θα εμπλακεί στις διαδικασίες.

Ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν βιάζεται και ότι θα αποσαφηνίσει τη θέση του προς το τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη. Πάντως εξακολουθεί να απορρίπτει την ένταξη του Ποταμιού στη Συμπαράταξη και διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία, αν και μιλά τακτικά με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, που έχει αναλάβει να διασφαλίσει με το κύρος του τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Πέραν των χαμηλών πτήσεων στις δημοσκοπήσεις, η πίεση στο Ποτάμι αυξάνεται τόσο λόγω της παρουσίας του Ν. Αλιβιζάτου, προτεινόμενου από το Ποτάμι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, όσο και λόγω του ότι οι δύο από τους πέντε εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος (Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης) δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι διατεθειμένοι να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στον Στ. Θεοδωράκη, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η εκλογή αρχηγού έχει αποφασιστεί για τον Οκτώβριο και όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου...

Χάρης Ιωάννου (efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: