18.7.17

Νέες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για την Ηριάννα και τον Περικλή...


Μπορεί το πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης να μη συγκίνησε τους δικαστές που απέρριψαν την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, ωστόσο νέες πορείες διοργανώνονται σήμερα σε Αθήνα και...
Θεσσαλονίκη.

Η συγκέντρωση της Αθήνας, στην οποία καλούν συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει την ίδια ώρα στην Καμάρα με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην ποινικοποίηση των φρονημάτων και των κοινωνικών σχέσεων».

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν νωρίτερα οι 13 από τους 14 προσαχθέντες κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στην οδό Ερμού και στη γύρω περιοχή. Ο ένας κρατείται για κατοχή χασίς.

Συγκεκριμένα, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι και μετά, κρατώντας πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Ηριάννα», ανέβηκαν την Ερμού όπου έσπασαν βιτρίνες και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η απολογία της Ηριάννας...

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών η Ηριάννα μίλησε για τα σχέδια και τα όνειρά της που διακόπηκαν τόσο απότομα και τόσο άδικα και ζήτησε να της δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή τη μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Απαρίθμησε τις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, τα προγράμματα διδασκαλίας στα οποία συμμετέχει και φυσικά το διδακτορικό της που βρίσκεται στην πρώτη κρίσιμη φάση.

Ανέφερε τις δύο δουλειές που κάνει στο Πανεπιστήμιο, ότι η μία έχει να κάνει με τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας σε ξένους φοιτητές. Μάλιστα, όπως είπε, ήταν τόσο σίγουρη ότι στο δικαστήριο θα αποδέχονταν την αθωότητά της που λίγο πριν έκανε αίτηση για να διδάξει σε παιδιά, πράγμα που αποτελούσε ένα μεγάλο της όνειρο.

Παράλληλα δίδασκε και στα προσφυγόπουλα και επρόκειτο μάλιστα να το κάνει αυτό στον Ελαιώνα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταναστευτικής πολιτικής.

«Τώρα όλα σταμάτησαν. Είχα τη βεβαιότητα για την αθώωσή μου κι όλα κόπηκαν, αισθάνομαι πολύ προσβεβλημένη» κατέληξε.

...και του Περικλή

«Σταμάτησε η ζωή μου, αλλά πάνω από όλα κινδυνεύει η υγεία μου. Νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν στη δίκη, αλλά ανατράπηκε η ζωή μου. Θα κρατήσω κάθε όρο που θα μου επιβάλετε», είπε ο Περικλής.

Ειδικός γιατρός πιστοποίησε το σπάνιο αυτοάνοσο νόσημά του, που επιδεινώνεται ειδικά από τον καπνό του τσιγάρου αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως το μεγάλο στρες κ.λπ., επισημαίνοντας ότι «οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρότατες».

Ο θείος του Περικλή αναφέρθηκε στις σπουδές του στη Γεωπονική, τις οποίες έκανε δουλεύοντας ταυτόχρονα, αλλά και στο όνειρο που έχει να ανοίξει στο χωριό ένα γεωπονικό κέντρο.

Ο συνήγορός του, Νίκος Δαμασκόπουλος, επισήμανε ότι το Εφετείο Αναστολών προβλέπεται από τον νομοθέτη προκειμένου να υπάρχει μια μικρή δυνατότητα διόρθωσης ενός λάθους, μιας υπερβολής ή ακόμα και δικαστικής πλάνης. Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να είχε δοθεί η αναστολή στα δύο παιδιά διότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και η τόση σκληρότητα δεν δικαιολογείται.

Αναρωτήθηκε, τέλος, πώς θα αισθανθούν όλοι αν, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, τα δύο παιδιά αποδειχτεί στο Εφετείο ότι είναι εντελώς αθώα.

Το... σκεπτικό

Ακολούθησε η εισαγγελική πρόταση για απόρριψη χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό, με τον εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανήκεστης βλάβης αν παραμείνει στη φυλακή, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο ότι η κατηγορία αφορά την ένταξή της σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο συνήγορος της Ηριάννας αντέτεινε ότι ο ίδιος ο νόμος όπως έχει συμπληρωθεί εδώ και χρόνια περιέχει και άλλες διατάξεις και αιτιολογημένο σκεπτικό για αποδοχή του αιτήματος αναστολής, όπως η γνωστή διαμονή, το να μην υπήρξε ποτέ ο κρατούμενος φυγόδικος ή φυγόποινος και να μην έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους.

Ζήτησε μάλιστα από τον εισαγγελέα τη γνώμη του για το εάν οι συνάδελφοί του που είχαν αφήσει ελεύθερη την Ηριάννα από το 2013 έσφαλαν τότε.

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς παρέθεσε βαριές υποθέσεις στις οποίες δόθηκε αναστολή, σε ορισμένες από τις οποίες στη δικαστική σύνθεση συμμετείχε ο ίδιος εισαγγελέας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα όπου χορηγήθηκε αναστολή σε ποινές 23 χρόνων, μια ληστεία με Καλάσνικοφ και ποινές 15 χρόνων κ.λπ. Υπενθύμισε, τέλος, και την περίπτωση αναστολής που δόθηκε σε καταδικασμένους για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Ο υπ. Δικαιοσύνης

Χθες βράδυ μέσα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τοποθετήθηκε καθαρά στο θέμα της Ηριάννας, αναφέροντας ότι η δικαιοσύνη οφείλει να κρίνει όλους με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Τόνισε ότι υπήρχε το περιθώριο να δοθεί αναστολή εφόσον σε όλη τη φάση της υποδικίας η συμπεριφορά της ήταν άψογη και ποτέ δεν παραβίασε η Ηριάννα οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο.

Τόνισε όμως επίσης ότι είναι απαράδεκτα και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση, με τα επεισόδια και τα υβριστικά συνθήματα κατά των δικαστών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: