24.7.17

Υπερβολικά ακριβή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές...

Zsolt Darvas (Bruegel) στο Capital.gr: Υπερβολικά ακριβή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
 Μη βιώσιμος ο έστω και δοκιμαστικός δανεισμός από τις αγορές για την Ελλάδα, σχολιάζει μιλώντας στο Capital.gr o καθηγητής Οικονομικών Zsolt Darvas και συνεργάτης ερευνητής του...

Ινστιτούτου Bruegel, τονίζοντας πως ο δρόμος για ένα τέταρτο μνημόνιο παραμένει ανοιχτός.

Για προφανείς λόγους (υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους, πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα), η Ελλάδα η οποία βγαίνει στις αγορές τις επόμενες ώρες, δεν θα μπορέσει να δανειστεί με ρυθμό που προσεγγίζει το τρέχον κόστος δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο είναι κάτω από 1% ετησίως, όπως υπογραμμίζει.

Ίσως, όπως σημειώνει ο κ. Darvas, η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο περίπου 5% ετησίως, αλλά αυτό θα ήταν υπερβολικά ακριβό. Μπορεί έτσι να είναι δυνατός ένας δανεισμός μικρής κλίμακας με κόστος περίπου 5%, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει σε δανεισμό μεγάλης κλίμακας στην αγορά με τέτοιο ρυθμό, αυτό θα ήταν μη βιώσιμο.

Όπως τονίζει ο οικονομολόγος, οι πικρές επιλογές της Ελλάδας παραμένουν αμετάβλητες: είτε χρειάζεται ένα δραστικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του δανεισμού με βιώσιμο χαμηλό επιτόκιο ή ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

πηγη capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: