12.7.17

Η «Σιωπή των δικαστών» στο ζήτημα της Β. Θάνου...

Σκίτσο της Β. Θάνου από τον Κώστα ΓρηγοριάδηΑντα Ψαρρά

Οι σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης και ΜΜΕ για την τοποθέτηση της τ. προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού κατέρρευσαν -όπως ήταν φυσικό- σαν χάρτινος πύργος μετά την...
αναλυτική καταγραφή δεκάδων αν όχι εκατοντάδων παρόμοιων διορισμών ανώτατων δικαστικών και μάλιστα εν ενεργεία σε δημόσιες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι ανακόλουθοι ισχυρισμοί της Ν.Δ. περί «μαύρης σελίδας για τη δημοκρατία με την τοποθέτηση Θάνου», αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περί «κινδύνων» προκαλούν αν μη τι άλλο απορία για τον βαθμό αμνησίας που διακατέχει αυτά τα κόμματα και ειδικά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς και αδιαλείπτως στο παρελθόν διόριζαν, όριζαν και απασχολούσαν πρώην και εν ενεργεία δικαστικούς σε πληθώρα δημόσιων θέσεων. 

Με κορυφαία παραδείγματα τους Χ. Αθανασίου, Π. Πικραμένο, Κ. Μενουδάκο, που τέθηκαν όντας εν ενεργεία δικαστικοί στο πλευρό των πρωθυπουργών που τους κάλεσαν ως συμβούλους και στην περίπτωση του Χ. Αθανασίου ως υπουργό, η κριτική στην τοποθέτηση Θάνου είναι απλά άλλο ένα δείγμα υποκρισίας και ιδιοτέλειας.

Είναι θλιβερό ότι ακόμα και οι πρώην συνάδελφοί της που κατέλαβαν κατά καιρούς δημόσιες θέσεις, είτε αμισθί είτε όχι, δεν βγήκαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά της αυτό προτιμώντας τη σιωπή.

Φαίνεται ότι η συναδελφική αλληλεγγύη είναι «α λα καρτ» και πιο αδύναμη από την όποια πολιτική τοποθέτηση. 

Μπορεί τα ΜΜΕ στην 24ωρη περί επικίνδυνης κυβέρνησης προπαγάνδα να κρύβουν επιμελώς μια πάγια και σύνομη τακτική, αλλά τουλάχιστον οι δικαστές και οι εισαγγελείς με τις τόσες ανακοινώσεις όφειλαν να καλύψουν και τη συνάδελφό τους, άσχετα με τις σοβαρότατες διαφωνίες που μπορεί να έχουν με απόψεις και θέσεις της. 

Πολάκης και πόθεν έσχες 

Χθες εκδόθηκε και νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία «καταδικάζει τις απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, όπως αυτές αναφέρονται στον Τύπο, περί του ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ, άλλωστε, όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις. Η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο Υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις [...] ιδίως αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων». 

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι οι βουλευτές αλλά και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικά τους «πόθεν έσχες». 

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος 

Στην ημερίδα για τη διαφθορά που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα έκανε παρέμβαση και ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος, στο τέλος της ομιλίας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μίλησε και για τις εναντίον του επικρίσεις από τις δικαστικές ενώσεις. 

Συγκεκριμένα είπε: «Πριν τελειώσω, θα αναφερθώ σε ένα θέμα που ανέκυψε χθες και που απασχολεί σήμερα την επικαιρότητα. Θα αναφερθώ για λίγο στη χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων. Υπενθυμίζω ότι η Ενωση Εισαγγελέων, όπως άλλωστε όλες οι δικαστικές ενώσεις, είναι σωματείο με κατεξοχήν επιστημονική αποστολή. Παρ' όλα αυτά, στην πληθώρα των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί μια έντονη αντιπολιτευτική διάθεση και μια εξίσου έντονη συνδικαλιστική και συντεχνιακή νοοτροπία. Αναρωτιέμαι αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων προβληματίζονται γιατί άραγε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής τα τελευταία 15 χρόνια; Γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην ένατη θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται; Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη δημοκρατία; Ποια είναι η επιστημονική άποψη αυτών που υπογράφουν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων; Αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη όσων συζητά δημόσια ο ελληνικός λαός και όσων συζητούν κατ’ ιδίαν όταν βρίσκονται μόνοι τους και μεταξύ τους οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς. Πρόβλημα δεν αποτελεί ποτέ η αποκάλυψη της αλήθειας. Αντίθετα, μεγάλα προβλήματα δημιουργεί η συγκάλυψη της αλήθειας και τα κάθε είδους κουκουλώματα. Αυτά προς το παρόν». 

Περί συνταγματικής πρόνοιας 

Ανάμεσα στις αντιδράσεις ήταν και εκείνες των δύο πρώην γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης (των προηγούμενων κυβερνήσεων) Μ. Σκανδάμη και Γ. Ιωαννίδη, που χαρακτήρισαν μεν την τοποθέτηση της Β. Θάνου ως «απροκάλυπτα αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών», όμως οι ίδιοι εισηγούνται έστω και τώρα τη λήψη νομοθετικών μέτρων ή και σχετικής συνταγματικής πρόνοιας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους ανώτατους δικαστικούς προτού θα μπορούν να μεταπηδήσουν σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Παρόμοια τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, λέγοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν από το πέρας τριών ετών από τη συνταξιοδότησή τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: