7.7.17

Σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο...

ΑμβούργοΥπό αστυνομική πολιορκία τελεί από χθες το Αμβούργο, για την ασφάλεια της συνόδου του G20, που αρχίζει σήμερα και θα...
ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται στο κέντρο, ενώ σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, από την Εκθεση μέχρι και το Μέγαρο της Φιλαρμονίας στον Ελβα, βρίσκονται αστυνομικά οχήματα και ο θόρυβος των ελικοπτέρων έχει γίνει συνήθεια για τους κατοίκους. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αλλά και αναρίθμητες δράσεις από ομάδες ακτιβιστών, κατά της συνόδου.

«Welcome to Hell»

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην αντικαπιταλιστική κινητοποίηση με το όνομα «Welcome to Hell», ενώ το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν και τα πρώτα επεισόδια.

Tο «Black Block» του αντιεξουσιαστικού χώρου, με τη διοργάνωση συναυλίας στον χώρο της ιχθυαγοράς στην Αλτονα (και σύνθημα Welcome to Hell, καλώς ήρθατε στην κόλαση) άνοιξε το χορό των κινητοποιήσεων. Η πορεία που είχε προγραμματιστεί για τη συνέχεια, διακόπηκε έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και εκτεταμένη χρήση νερού, με την αιτιολογία ότι πολλοί διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η ένταση μεταφέρθηκε σε όλες τις συνοικίες του κέντρου, με επεισόδια μεταξύ αυτόνομων ομάδων και αστυνομικών.


Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κυρίως αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. 

Δύο μεγάλες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα, πρωί και απόγευμα, ενώ άλλη μία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων που έχουν κινητοποιηθεί κατά του G20. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στο Αμβούργο, καθώς αναμένεται η συμμετοχή 100.000 ατόμων όχι μόνον από τη Γερμανία αλλά και από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ ομάδες ακτιβιστών έχουν έλθει και από τις χώρες του G20.

Διαδηλώνει και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σφοδρός επικριτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε χθες Πέμπτη για το Αμβούργο με σκοπό να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση στο περιθώριο της συνόδου της G20 το Σάββατο.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους των πολιτικών του Τραμπ σε ό,τι αφορά το κλίμα και το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο ίδιος την αναχώρησή του, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του.

Να κρατηθούν τα προσχήματα

Στο μεταξύ, με συμβιβαστική διάθεση εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, για την ατζέντα της συνόδου κορυφής του G20, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα και να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών στο Αμβούργο, η καγκελάριος δήλωσε ότι «υπάρχουν διάφορες επιλογές που μπορούν να συζητηθούν» σχετικά με την πολιτική προστασίας του κλίματος και πρόσθεσε ότι ως προεδρεύουσα θα πρέπει η ίδια να βρει τους συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Αμέσως μετά η Αν. Μέρκελ είχε προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, για το πλαίσιο αυτών των συμβιβασμών και το πόσα άλλα θέματα της ατζέντας καλύπτουν εκτός από το κλίμα. Τα στιγμιότυπα πάντως από τη συνάντηση έδειξαν και πάλι αμηχανία, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία και ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τη διάθεση του Ντ. Τραμπ «να βοηθήσει την Αν. Μέρκελ ώστε να κάνει μια επιτυχή σύνοδο». Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν. Στο θέμα του κλίματος οι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) αλλά και οι νέες περιφερειακές δυνάμεις (Καναδάς, Ινδία, Αργεντινή κ.ά.) επιμένουν στην τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού. Από τις αναφορές που θα γίνουν (ή θα λείπουν) στο ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο, θα φανεί και ο χαρακτήρας του συμβιβασμού.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση Τραμπ- Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε χθες Πέμπτη στο Αμβούργο, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση το απόγευμα για να συζητήσουν πολλά ακανθώδη θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: