14.7.17

Να βγει κανείς ή να μην βγει;...


Οι «σχολές σκέψης» για την έξοδο στις αγορές...

Ποιοι θέλουν έξοδο «εδώ και τώρα», ποιοι αργότερα και γιατί...

Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η αίσθηση ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι κοντά, αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι...
απόψεις διίστανται σχετικά με την επιλογή του χρονικού σημείου για μια τέτοια κίνηση.

To Μαξίμου, όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να προκρίνει την άμεση έξοδο και την αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ.

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τον ακριβή χρόνο, ωστόσο το κλίμα που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα και αναλύσεις των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε έξοδο άμεσα. 

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και άλλα στελέχη του Μαξίμου επιχειρούν να συντηρήσουν το... σασπένς με δηλώσεις περί εξόδου που δεν θα γίνει βιαστικά, προκειμένου να διασφαλιστεί μια κάποια δυνατότητα «αιφνιδιασμού» (καθώς, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, μια τέτοια κίνηση δεν προαναγγέλλεται).

Χθες κυβερνητικός αξιωματούχος επιχείρησε να μαζέψει το κλίμα αναμονής που έχει δημιουργηθεί επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και "συμβουλές" (σ.σ.: άρα και αυτές του Γιάννη Στουρνάρα για έξοδο αργότερα), και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών».

Πριν ή μετά το DSA
Ως προς το κλίμα αναμονής, αυτό προκύπτει εν πολλοίς εκ των πραγμάτων. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου, και εκτιμάται ότι είναι δύσκολο μια τέτοια κίνηση να επιχειρηθεί Αύγουστο, καθώς τότε οι αγορές υπολειτουργούν, οπότε τα περιθώρια εκτείνονται το πολύ μέχρι τέλος Ιουλίου, αν η κυβέρνηση επιλέξει να αψηφήσει την έκθεση βιωσιμότητας DSA) του ΔΝΤ. 

Αν πάλι θέλει να προλάβει το DSA του ΔΝΤ για την περίπτωση που θα στέλνει αποθαρρυντικά μηνύματα για το χρέος, μάλλον πρέπει να «τρέξει», καθώς ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου Πολ Τόμσεν προ ημερών ανακοίνωσε ότι η έκθεση έχει ήδη σταλεί στα κεντρικά και ως εκ τούτου, η συνεδρίαση για την Ελλάδα θα γίνει νωρίτερα από το αρχικώς υπολογιζόμενο (27/7), στις 20 Ιουλίου. Η δήλωση αυτή ενέτεινε το κλίμα περί εξόδου στις αγορές ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν ο κύβος δεν φαίνεται να έχει ριφθεί, καθώς το Μαξίμου ζυγίζει τις εισηγήσεις διαφόρων παραγόντων, από το οικονομικό επιτελείο μέχρι αυτές του ΟΔΔΗΧ, και του χρηματοοικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης Rothchild. 

Ακόμα, το Μαξίμου ακούει με προσοχή και τις παρεμβάσεις θεσμικών παραγόντων, όπως αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, μιλώντας στη «Wall Street Journal», εξέπεμψε σήμα αναβολής της εξόδου για. αρκετά αργότερα, αφού προηγηθούν ορισμένες «εμβληματικές» αποκρατικοποιήσεις.

Δύο «στρατόπεδα» για την έξοδο
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί δύο σχολές σκέψης πάνω στις οποίες -χονδρικώς - κινούνται οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός.

Από τη μία το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται να εκτιμά ότι είναι προτιμότερη μια άμεση έξοδος προς αξιοποίηση του μομέντουμ, δηλαδή του θετικού κλίματος που υπάρχει στις αγορές αυτή τη στιγμή, αν και, παρά την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, το επιτόκιο παραμένει αρκετά υψηλό σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού του ΕSΜ και του ΔΝΤ.

Μπορεί αυτή η οπτική να δέχεται την κριτική ότι μια έξοδος τώρα έχει μόνο επικοινωνιακό νόημα, από την άλλη όμως η κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά και προσδοκά ότι μια άμεση επιτυχής έξοδος μπορεί να επιταχύνει την κινητικότητα στο πεδίο των επενδύσεων και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη.

Αν χαθεί το τρέχον παράθυρο ευκαιρίας δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα είναι το επόμενο, καθώς τον Αύγουστο όπως είπαμε οι αγορές υπολειτουργούν, ενώ τον Σεπτέμβριο, στην τελική ευθεία των γερμανικών εκλογών, πιθανολογείται ότι το Βερολίνο θα βάλει «πάγο». 

Στη συνέχεια ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση, οπότε αναμένεται η αβεβαιότητα να επανέλθει στο προσκήνιο. Σε τελική ανάλυση, εκτιμάται ότι στο απώτερο μέλλον είναι περισσότεροι οι αστάθμητοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις, απ' ό,τι είναι τώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, της εξόδου εδώ και τώρα, κινούνται κατά πληροφορίες και οι εισηγήσεις του γαλλικού οίκου Rothchild, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης να βολιδοσκοπήσει το κλίμα στους επενδυτικούς κύκλους από κοινού με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Όμως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία ναι μεν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει τον στόχο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, μα από την άλλη παροτρύνει σε μια άμεση δοκιμή πρόσβασης στις αγορές. 

Η παρότρυνση ήρθε μάλιστα από τον ίδιο τον επικεφαλής του ΕSΜ Κλάους Ρέγκλινγκ που επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι οποίες βγήκαν στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, και εξήγησε ότι αυτό έγινε «επειδή δεν θα ήταν φρόνιμο να βασίζονται στον ΕSΜ μέχρι την τελευταία ημέρα του προγράμματος και στη συνέχεια, από την επόμενη μέρα, (σ.σ.: να βασίζονται) εκατό τοις εκατό στην αγορά».

Στον αντίποδα αυτής της οπτικής εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας εισηγούμενος κατά κάποιο τρόπο στην κυβέρνηση η έξοδος να επιχειρηθεί αργότερα, αφού γίνουν δυο - τρεις σημαντικές «αποκρατικοποιήσεις» που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών. 

Η «γραμμή» Στουρνάρα φαίνεται να απηχεί ή να συντονίζεται περισσότερο με τις απόψεις του ΔΝΤ, το οποίο, παρά τη δήλωση Τόμσεν περί του ευπρόσδεκτου μιας άμεσης εξόδου, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό το φόβο ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερο πολιτικό «αέρα» στην κυβέρνηση και έτσι να θέσει σε κίνδυνο το μεταρρυθμιστικό κομμάτι και το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιφυλακτικός φέρεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζυγίζοντας ενδεχομένως περισσότερο το θέμα των επιτοκίων και ποντάροντας σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση αργότερα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: