24.7.17

Η καγκελάριος φεύγει για διακοπές...

Ανγκελα ΜέρκελΈχοντας στις αποσκευές της ένα άνετο προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, η Ανγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει την...
πολιτική σκηνή για τρεις εβδομάδες διακοπών, παρότι απομένουν ακόμα μόλις δυο μήνες πριν τις γενικές εκλογές.

Οι εν μέσω προεκλογικής περιόδου διακοπές- που όπως γράφουν γερμανικά ΜΜΕ η Μέρκελ θα αφιερώσει ως συνήθως στην όπερα και στις Ιταλικές Αλπεις- δεν αντικατοπτρίζουν τόσο την σιγουριά της ότι θα κερδίσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, ούτε την ανθρώπινη επιθυμία για ξεκούραση.

Κυρίως είναι μια έξυπνη στρατηγική κίνηση για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα... απροσδόκητες ειδήσεις να αλλάξουν τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.


Στην «κατάψυξη» η προεκλογική εκστρατεία

Ο στόχος είναι να καθησυχάσει το εκλογικό σώμα και να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι είναι «υπεράνω» των πολιτικών αντιπαραθέσεων και μάλιστα την ώρα που η πλειοψηφία των Γερμανών ξεκινάει και αυτό τις διακοπές του.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί εκτιμούν βαθύτατα τις διακοπές τους και επομένως καταλαβαίνουν και την ανάγκη της καγκελαρίου για ξεκούραση, παρότι έρχονται εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Προσπαθεί να βάλει στην κατάψυξη ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας επιδεικτικά διάλειμμα και φεύγοντας για διακοπές στη μέση μιας ήδη βαρετής εκλογικής αναμέτρησης», υποστηρίζει ο Nils Diederich, πολιτικός επιστήμονες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή της»


Άνετο προβάδισμα

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές- το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας- έχουν μαζί ένα άνετο προβάδισμα απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή δείχνει τα δυο συντηρητικά κόμματα να κερδίζουν το 40% των ψήφων έναντι 24% των Σοασιαλδημοκρατών.

Εάν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν την ημέρα των εκλογών, τότε οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν πολλές επιλογές για κυβερνητικό εταίρο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν μόνο μία. 
«Δασκάλα» στην «ασύμμετρη αποκινητοποίηση»

«Αυτό που αρέσει πολύ στους ψηφοφόρους είναι ότι η Μέρκελ είναι πάντα ήρεμη» λέει ο Manfred Guellner, στέλεχος του Ινστιτούτου Forsa στο Βερολίνο. «Τους αρέσει που δείχνει συνέχεια να έχει πολύ δουλειά κυβερνώντας τη χώρα για να αφιερώσει χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία. Οι Γερμανοί πάνε και αυτοί διακοπές τώρα και το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν είναι για τις εκλογές και την ατζέντα των κομμάτων». 

Οπως υποστηρίζει ο Guellner, η Μέρκελ είναι δασκάλα στην τακτική γνωστή ως «ασύμμετρη αποκινητοποίηση», σύμφωνα με την οποία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στεγνή από καυτά θέματα, πιο πολλοί θα είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών που δεν θα πάνε να ψηφίσουν παρά των Χριστιανοδημοκρατών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πει πότε θα φύγει και πού θα είναι η Μέρκελ.

«Η καγκελάριος είναι πάντα σε ετοιμότητα» δήλωσε. «Είναι πάντα προσβάσιμη, έτοιμη να εργαστεί και ενήμερη για τις εξελίξεις. Αλλά θα αφιερώσει και φέτος μερικές ημέρες για ξεκούραση...»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: